pulluk.com bloga hoşgeldiniz!

Sektörden ve bizden haberlere buradan ulaşabilirsiniz.

2020 Kurban Bayramı Hakkında Bilgiler

24 July 2020 2020 Kurban Bayramı Hakkında Bilgiler

Kurbanlık fiyatlarının son durumu nedir? 2020 Kurban bayramına sayılı günler kala kurbanlık küçükbaş ve büyükbaş fiyatları Türkiye Ziraat odaları birliği (TZOB) Trafından açıklanan kilogram fiyatlarına göre ortalama belirlenerek incelenmeye devam ediyor. Fiytların illere cinslere ve canlı hayvan ağırlıklarına göre değişiklikler göstereceği belirtiliyor. Peki bu değişikliklere göre kurbanlık kuzu, dana, koç ve koyun fiyatları ne kadar?. İzmir, Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlerde kurbanlık fiyatları hakkında bilgiler.

2020 Kurban bayramında kurban fiyatları illere ve kurban pazarlarına göre değişiklik gösterecek. Ama Belirli fiyatlar arasında kalması bekleniyor.

 

KURBANLIK FİYATLARI 2020

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kurbanlık fiyatlarının cinse canlı ağırlığa ve illere  göre farklılık göstermekle birlikte, büyükbaş hayvanlarda 5 bin ile 30 bin lira, küçükbaş hayvanlarda ise 800 lira ile 3 bin 500 lira arasında değişeceğini, canlı ağırlık fiyatlandırması olarak da kilogram başına büyükbaş hayvanlarda 19-30 lira, küçükbaş hayvanlarda ise 22-35 lira olacağını bildirdi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, ziraat odalarından aldıkları bilgilere göre, bu yıl kurban döneminde hayvan fiyatlarının illere, canlı ağırlığa, ırkına (yerli-kültür) ve büyükbaşta düve, tosun, küçükbaşta koyun, keçi olmasına göre farklılık gösterdiğini söyledi.

Şemsi Bayraktar, "İllere ve canlı ağırlığa göre farklılık göstermekle birlikte fiyatların, hayvan başına büyükbaşta 5 bin-30 bin lira, küçükbaşta ise 800-3 bin 500 lira arasında değişeceğini, canlı ağırlık fiyatının da kilogram başına büyükbaşta 19-30 lira, küçükbaşta 22-35 lira olacağını bekliyoruz." dedi.

Açıklamalara ek olarak fiyatların Bayram yaklaştıkça talebe ve bölgelere göre yine değişiklikler gösterebileceğini belirten Bayraktar, Türkiye geneline bakıldığında ortalama büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatının 24 Lira 61 kuruş olduğunu, küçükbaş hayvanlarda ise canlı kilogram fiyatının 28 lira 43 kuruş olduğunu belirtti.

 

Türkiye’de kurbanlık olabilecek 4 Milyon 700 bin baş hayvanın olduğununu söyleyen Bayraktan şöyle belirtti. “Bu yıl tahmini 800.000 kadar büyük baş 2 Milyon700.000 kadar küçük baş olmakla birlikte totalde 3.5 Milyon hayvan kesileceğini tahmin ediyoruz. Bu tahminden yola çıkarak 2020’ de kurbanlık piyasasında toplam ödenen ve dönen paranın 12.3 Milyar liraya yaklaşması hatta geçmesi bile bekleniyor” dedi

 

 

Kesileceği tahmin edilen rakamlardan çok daha fazla hayvan bulunması sayesinde vatandaşlarımızın ve halkımızın kurbanlık bulma konusunda sıkıntı yaşamayacağını düşündüğünü Belirten Bayraktar, satışların ise geçtiğimiz yıllara ve özellikle geçen yıla göre yavaş ilerlediğini belirtti. Bayraktar satışların beklenildiği gibi olmaması durumunda üreticinin ve hayvan sahiplerinin bayram döneminde satılamayan hayvanlarının Et ve Süt Kurumu tarafından uygun fiyata satın alınması gerektiğini de bildirdi.

 

Bu sene kurbanlıklar kasaplar tarafından küçükbaşlar 70₺’ye Büyükbaşlar ise 625 lira civarına kesilecek. Kurbanlıkların yarısının kasaplar tarafından kesileceği tahmini ile kasaplara kurban bayramında ödenecek tutarın Türkiye genelinde 344,5 Milyon lirayı bulabileceğini söyledi.