pulluk.com bloga hoşgeldiniz!
Sektörden ve bizden haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
pulluk.com bloga hoşgeldiniz!
Sektörden ve bizden haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
İyi tarım uygulamaları günümüzde yaşam ve gelir seviyesinin artmasına paralel olarak tüketiminde artması ile birlikte oldukça önemli bir noktaya erişmiştir. Toplumdaki bireyler tükettikleri gıdaların güvenilirliği hakkında sorun yaşamak istemedikleri için gerekli bilinç seviyelerine ulaşmamış, sorumlu ve sağlık garantisi bulunan belirli gıda şekillerinin oluşmasına ihtiyaç duymuştur. Bu nedenle de gıda standartlarının oluşması gerekliliği meydana gelmiştir. Dünya Ticaret Örgütü uluslararası bir gıda standardının meydana gelmesi için hayvan ve bitki sağlığı ile ilgili yeni düzenlemeler yapmaya başlamıştır. Düzenlemeler hayvan ve bitki üretimindeki kritik noktaların kontrol edilmesi adına iyi tarım uygulamaları adıyla çeşitli projelere önderlik etmiştir.
İyi Tarım Uygulamaları Ne İşe Yarar?
İyi tarım uygulamaları Avrupa Birliği'nde üretim yapan toplum içerisindeki gruplardan başlanmıştır, sebze ve meyvelerin güvenilir ve nitelikli hale gelmesi için İyi Tarım Uygulamaları adında protokol hazırlanmıştır. Dünyayı çerçeveleyen bu tarımsal gelişme Türkiye'de de kabul görmüş ve uluslararası alanda gerçekleştirilen projelere Türkiye çapında da katkı sağlamıştır. İyi tarım uygulamaları bugün sebze ve meyve ürünlerin üzerinde sağlıklı ve güvenilir bir üretimin yakalanması için sürdürülmektedir. İyi tarım uygulamaları tarım ürünlerinin nitelikli hale gelmesi, hayvan ve bitkilerin sağlığını, refahını önemseyen yeni birtakım örgütlenmelerin oluşturulmasına imkan tanımıştır. Zararlı ve genetiği değiştirilmiş ürünlerin yetiştirilmesinin önüne geçmek için belirli programlar ve bu programlara özgü yeni teknikler oluşturulmuştur.
İyi tarım uygulamaları topluma sunulan gıdanın nitelikli hale gelmesini sağlarken aynı zamanda ülkenin tarım arazilerinin de verimli ve sürdürülebilir hale gelmesine olanak tanımıştır. Çevreye zarar vermeyen ve zararlı kimyasal gübrelerin kullanılmadığı iyi tarım uygulamalarında toplumun ve ihracat yapılan ülkelerin sağlığı ve refahı üst seviyede düşünülmüştür.
İyi Tarım Uygulamaları Desteği Nedir?
İyi tarım uygulamalarına paralel olarak Türkiye'de üretilen gıda niteliğini ve üretici kalitesini artırmak, üretim maliyetlerindeki artışın etkisini azaltmak, kaliteli üründe sürdürülebilirliği garantilemek amacıyla çevreye ve sağlığa önem veren alternatif tarım teknikleri üzerine yoğunlaşan hayvan ve bitki üreticilerine verilen mali destek; iyi tarım uygulamaları desteği olarak tanımlanmaktadır.
Kimler İyi Tarım Uygulamaları Desteği Alabilir?
İyi tarım uygulamaları ile tarımda ve üretimde kaliteyi artırmayı amaçlayan ve insan sağlığına önem veren her üretici için belirli miktarda nakdi yardımı hedeflemektedir. Meyve ve sebze ürünlerinde tıbbi aromatik bitkilerine ve süs bitkilerinden çeltik gibi ürünlerde üretim yapan bireysel ya da grup olarak elde edilmiş sertifikaların sahiplerine belirli oranlarda mali yardımlar yapılmaktadır.
İyi tarım uygulamaları bünyesinde elde edilen ürünlerin hasat sonrası belirli analiz noktalarında incelenmesi gereklidir. Bu analizler Tehlike ve Kritik Kontrol olarak adlandırılan belirli ilkeleri temel almaktadır. İyi tarım uygulamaları desteği domates, fasulye, kabak gibi sebzelerin üretilmesinin yanında avokado, böğürtlen, muz, yeni dünya, cennet hurması gibi meyve üreticilerine de verilmektedir.
Adaçayı, rezene, melisa, kuş burnu, gojiberry, kestane, ceviz, biberiye fesleğen, hünnap gibi baharat ve çay üretimi gerçekleştirilen ürünler için de yetiştiriciler iyi tarım uygulamaları desteği alabilmektedir. Süs bitkileri ve tıbbi bitkilerin yanı sıra Alabalık, Levrek ya da Çipura üreten üreticiler de iyi tarım uygulamaları desteği alabilmektedir. Bu desteğin alınabilmesi için iyi tarım uygulamaları sertifikalarına sahip olunması gerekmektedir. Bu noktan sonra İyi Tarım Uygulamaları Destek formunun doldurularak Çiftçi Kayıt Sistemi’ne bağlı olunan müdürlüklere gidilerek başvuru yapılması gerekmektedir. Bu başvuru sonrasında yetiştiricilere ürettikleri ürünlerin kategorilerine ve sertifika türlerine göre 10 TL ila 150 TL ye kadar erişen iyi tarım uygulamaları desteklerinden alma hakkı tanınmaktadır.