pulluk.com bloga hoşgeldiniz!
Sektörden ve bizden haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
pulluk.com bloga hoşgeldiniz!
Sektörden ve bizden haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
Aralık Ayında Hangi Tarım Ürünleri Yetişir?
Tarım ya da diğer adıyla ziraat, en basit açıklamayla bitkisel ürünlerin üretilmesidir. Tarımcılıkta temel amaç insanların beslenme gereksinimlerinin karşılanmasıdır. Tarihi, günümüzden 10 bin yıl öncesine dayanan bu bilim dalı sayesinde insanlık yerleşik hayata geçmiştir. Buna bağlı olarak da çeşitli devletlerin kurulmasına ön ayak olmuştur. Antik çağlarda insanlar, tarımcılıkla uğraştıkça besinlerin yılın belli zamanlarında olgunlaştığını fark etmiştir. Buna bağlı olarak da tarım takvimi ortaya çıkmıştır. Günümüzde de kullanılan bu takvim, hangi besinin ne zaman ekilip ne zaman gübreleneceğini, dikim ve hasadın ne zaman yapılması gerektiğini takip etmek için büyük önem taşır. Bu sayede daha kaliteli sebze ve meyve üretilir.
Aralık Ayında Yetiştirilen Tarım Ürünleri
Kışı artık iyice hissetmeye başladığımız Aralık ayında yaz aylarına kıyasla daha az çeşitlilik olsa da yine de birçok üretim yapılabiliyor. Eğer mevsim şartları çok zorlamazsa, çilek ekimi için geç kalınmamış olduğunu belirtelim. Çileğin yılın bu zamanında toprağın en sevdiği meyve olduğunu söyleyebiliriz. Sofralarımızın vazgeçilmezi ve en sık kullanılan sebzelerinden olan patates de bu ayın sonuna doğru dikilmeye başlanır. Ülkemiz tarımcılığında önemli bir yer tutan seracılık için de hazırlıklar yılın bu zamanında yapılır.
Kış denince aklımıza gelen ilk meyveler kuşkusuz mandalina ve portakaldır. Turunçgiller ailesine mensup bu meyvelerin bazı türleri Ekim-Kasım aylarında hasat vermeye başlasa da genel olarak Aralık ayında yetişmektedir. En bilinen ve sevilen bir diğer kış meyvesi muzdur. Muz, yılın her zamanı bulunabildiği gibi kış aylarında, özellikle Aralık ayında da hasadına devam edilen bir meyvedir. Bol miktarda potasyum ve protein içerdiği için vücuda enerji verir. Öte yandan bilmecelere konu olan ve sadece sıcak iklimlerde olgunlaşan nar ise genellikle Aralık ayında en taze durumdadır ve hasat edilir. Kahvaltıların vazgeçilmezi zeytinin hasadı Ekim-Kasım aylarında başlıyor olsa da yine Aralık ayında hasat işlemi devam eden ürünlerden biridir. Kış aylarında sokaklarda seyyar satıcıların tezgâhında görülen kestane de bu dönemde hasadının devam ettiği ürünler arasında yer almaktadır.
Kış mevsiminde sık tüketilen sebzelerden ıspanak, yüksek miktarda A vitamini içerir. Bu yüzden göz sağlığı için oldukça faydalıdır. Ayrıca kalp ve damar sağlığı için de önemlidir. Görünüşü itibariyle ıspanağa benzeyen bir sebze olan pazı da yılın bu zamanında yetiştirilir. Ispanağa benzemesinin nedeni ıspanakgillerden olmasıdır. Brokoli, Akdeniz ikliminin görüldüğü ılıman yerlerde yıl boyu büyüyebiliyor olsa bile, Aralık ayında hasat edildiğinde daha tatlıdır. Yine yıl boyunca satılabilen bir tarım ürünü olan karnabahar da yılın bu zamanında hasat için en iyi durumdadır. Kış aylarında hasadı devam eden bir sebze olan kereviz de Aralık ayında tarladan sofralara gelen bir başka üründür.
Besinleri Doğru Mevsimde Yemenin Önemi
Günümüzde gerek seracılık gerek ilaç kullanımı sayesinde birçok meyve ve sebze yılın her vakti yetişiyor olsa da besinleri mevsiminde yemek büyük önem taşımaktadır. Meyve ve sebzeler mevsiminde yenirse besleyici değer açısından gereken vitamin ve mineraller alınacaktır. Mevsimi dışında üretilen besinler kimyasal gübre, ilaçlar ve hibrit tohum kullanılarak yapılmaktadır. Dolayısıyla vücuda yarardan çok zararı olacaktır. Ayrıca besinlerin bu şekilde yetiştirilmesinin doğaya da zararı olduğunu söylemek gerekmektedir.
Mevsimi dışında yetiştirilen besinlerin üretimi sırasında daha çok tarım ürünü kullanıldığından, besinin maliyeti de fazla olur. Mevsimde beslenmek cebiniz için de iyi olacaktır. Mevsimsel sebze ve meyveler doğal yetiştiği için içerdiği antioksidan miktarı da daha fazla olacaktır. Antioksidanlar hücre hasarını önleyerek sizi hastalıktan korumaktadır.