pulluk.com bloga hoşgeldiniz!

Sektörden ve bizden haberlere buradan ulaşabilirsiniz.

Biber Nasıl Yetiştirilir? Biber Yetiştirilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

5 October 2021 Biber Nasıl Yetiştirilir? Biber Yetiştirilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Biber Nasıl Yetiştirilir?

Türk mutfağının çok sevilen sebzelerinden, farklı cinsleri ve renkleri ile C vitamini deposu biber nasıl yetiştirilir? Biber denince akla çeşit çeşit biberler gelir. Kimine göre dolmalık biber, kimine göre kapya. O yüzden ilk olarak hangi biberi yetiştirmek istediğinizi belirlemelisiniz.

Kapya biber: Kırmızı biber olarak da bilinen kapya biber közlemek ve salçaya koymak için birebirdir.

Çarliston biber: Uzun ve açık yeşil çarliston biber, çiğ veya kızartma olarak tüketilebilir.

Jalapeno: Meksika biberi olarak da bilinen koyu yeşil acı biber genellikle turşu olarak karşımıza çıkar.

Kıl biber: İnce uzun ve koyu yeşil kıl biberin acı çeşidi de mevcut.

Dolmalık biber: Dolma yapımında kullanılan çanak şeklinde yeşil biberdir.

Köy Biberi: Kısa ve tombul köy biberi en lezzetli biber çeşididir.

Arnavut biberi Acı severlerin gözbebeği kırmızı acı biberdir.

Biber Yetiştirmek Hakkında

Öncelikle biberlerinizi nerede yetiştireceğinize karar vermelisiniz. Biber sıcak ve ılık hava sever. Bahçe ya da saksı tercihlerinizden biri olabilir. Tohumlarınızı ya da fidelerinizi ekmeden önce toprağı dörtte bir oranında gübre ile karıştırıp havalandırırsanız ve birkaç gün beklerseniz toprağınızın verimi artacaktır. Bu işlemden sonra tohumlarınızı toprağa ekmeye başlayabilirsiniz. Burada önemli olan biber tohumlarınızı aralarında 5-6 cm boşluk kalacak ve toprağın 3-4 cm altında kalacak şekilde toprağa koymaktır. Bitki büyüdükçe kökler birbirini sıkmamalı ve gövde toprağın dışında çok kalmamalıdır. Eğer biber fidesi ekiyorsanız yapraklar toprağa değmemeli ve kök tamamen toprağın altında kalmalıdır. Tohumlarınızı ya da fidenizi toprağa koyduktan sonra toprağı nemlendirecek kadar can suyunu vermeli ve tohumları görünmeyecek şekilde toprakla örtmelisiniz.

Güneş

Biber güneşi ve ılık havayı seven bir sebzedir. Bu yüzden ekimi ilkbahar-sonbahar arasında yapmak verimli hasat dönemi için önemlidir. Biberinizin güneş gören yerde olması da önemlidir. Özellikle kırmızı renkli biber yetiştireceksiniz güneş, biberlerinizin kızarması için çok önemlidir. Ancak eğer biberiniz çok uzun süre ile güneş ışınlarına maruz kalırsa bu onun kurumasına sebep olabilir. O yüzden güneş dengesini sağlamak çok önemlidir.

Su

Biber, güneş gibi suyu da sever ama bu biberinizi her gün sulamalısınız anlamına gelmemektedir. Toprağın nem dengesi çok önemlidir. Toprağın nemini parmağınızı birkaç santim toprağın içine sokarak kontrol edebilirsiniz. Toprak kuru kalmamalıdır. Ama aşırı sulama da kökün çürümesine ve ölmesine neden olur. Bu yüzden güneş ile dengeli bir şekilde sulamayı yapabilirsiniz. En uygun sulama sistemi damlama yöntemidir. Ama bu herkes için mümkün olmayabilir. Bu yüzden sıcak yaz günlerinde gün aşırı, ilkbahar ve sonbaharda da haftada iki kere sulama yapabilirsiniz. Yapraklarına tazyikli su gelmesi biberinize zarar verebilir. Her zaman dikkatli ve nazik olmalısınız.

Gübre

Biberimizin tohumlarını ekmeden toprağımıza dörtte bir oranında gübre karıştırmıştık. Biber büyürken bunu tekrarlamakta fayda var. Biberiniz ilk tomurcuklarını verdiğinde saksının ya da bahçenin büyüklüğüne göre toprağa gübre karıştırmakta fayda var. Daha sonra biberiniz ilk meyvelerini verdiğinde tekrar gübreleyebilirsiniz. Böylece verimi arttırmış olursunuz. Fazla gübre eklemek gübrenin içinde bulunan kimyasal elementler yüzünden bitkinizi yakabilir. Bu yüzden dengeli gitmekte fayda var. Fazla gübre yarardan çok zarara neden olur.

Cinsine göre biberinizi ektikten 15-20 gün sonra biberinizin ilk çimlenmesi gerçekleşir. Bunu uzama, tomurcuklanma ve meyve verme takip eder. Eğer biberinizi ilkbahar mevsiminde ektiyseniz ilk hasadınızı Haziran-Temmuz ayında yapabilirsiniz. Hasat haftada bir devam edebilir. Ekim sonuna doğru hasat sona erer. Hasadın miktarı ve süresi ne kadar ekim yaptığınıza ve güneş, su, gübre gibi etkilere bağlıdır. Eğer bu aşamaları doğru tamamladıysanız kaliteli bir hasat dönemi geçirebilirsiniz.