pulluk.com bloga hoşgeldiniz!

Sektörden ve bizden haberlere buradan ulaşabilirsiniz.

Saman Çeşitleri ve Saman Fiyatları

6 April 2021 Saman Çeşitleri ve Saman Fiyatları

Hayvancılık yapmayı düşünen kişilerce merak konusu olan “Saman çeşitleri ve saman fiyatları” konusunu bu yazımızda ele alacağız. Baklagiller veya buğdaygillerin kurutulmuş hali olan saman, hayvan yemi olarak at, inek, keçi ve koyun gibi otlanarak beslenen hayvanlar için kullanılabilmektedir. Yaz mevsiminde büyüyen ve yeşillenen otlar çiftçiler aracılığıyla kesilip kış için depolanmaya başlanır. Kış aylarında yeterli çimen olmadığı zaman karıştırılarak hayvanlara verilebilir.

Saman için genel olarak kullanılan bitkiler arasında çayır otu, çavdar ve çeşitli çimen türleri bulunur. Baklagillerden farklı farklı yonca türleri de kullanılabilmektedir. Arpa, yulaf ve buğdaydan da zaman zaman saman yapılabiliyor olsa değişikle bunların tohumları ayrılıp geriye kalan sapları kurutularak kullanıma hazır hale getirilir. Besin değeri düşük olduğu için sap samanı olarak geçen bu grup, hayvanlara yataklık olarak kullanılmaktadır.

Samanın kalitesini belirleyen iki farklı faktör bulunmaktadır. Bunlar samanın içerisinde bulunan yaprak ve tohum içeriğidir. Bu nedenle verimli saman elde etmek isteyen çiftçiler tohumlar tam oluşmamış ikenfakat yaprakların en fazla olduğu zamanda otları kesmeye başlarlar. Kesilen bu otlar, yerde bırakılıp içinde bulunan nemin buharlaştırılması sağlanır. Fakat makinalarla kolayca toplanıp saman balyası işleminin yapılabilmesi için yaprakların tamamıyla kurumasına izin verilmez.

Saman Nasıl Yapılır?

Saman nasıl yapılır sorusu pek çok çiftçi tarafından merak edilmektedir. Samanlar hava durumuna çok duyarlıdır. Kuraklık döneminde hem yapraklar hem de tohum zayıf olur ve bu gruptan sap oranı çok yüksek, besin değeri ise çok düşük bir saman elde edilir. Eğer hava nemliyse saman balyalanmadan bile çürüyebilmektedir. Balyalandıktan sonra saman bu nedenlerle çürüyüp küflenebilir ve içerisinde oluşan küfler hayvanların sağlığını olumsuz olarak etkileyebilmektedir. Samanın mutlaka kuru ve ıslanmasına imkan vermeyecek şekilde depolanması gerekir. Saman fiyatları da bu riskler dikkate alınarak hesaplanmaktadır.

Ekin, tarla ve hava şartlarının aynı anda uygun düştüğü durumda başarılı bir saman hasadı yapılır. Bu durumlar gerçekleştiğinde çiftlikte çok yoğun bir dönem başlar ve havanın kötüleşmesine kadar sürer. Bu arada ek bilgi olarak vermek gerekirse, okulların yaz tatili dönemi çiftçi çocuklarının samanın toplanmasına yardım edebilmeleri amacıyla oluşmuştur. Hayvancılıkla uğraşan okul öğrencilerinin oranı fazlasıyla azalmış olmasına rağmen bu gelenek günümüzde hala sürmektedir.

Saman Fiyatları

Saman fiyatları her üründe olduğu gibi satıcıdan satıcıya farklılık gösterebilmektedir. Ancak 2021 yılı saman fiyatları hakkında ortalama bir fiyat vermek gerekirse; yonca saman balyası 28-35 TL arasında, kuru saman balyası ise yaklaşık 5-10 TL arasında fiyatlarla satılmaktadır. Bir saman balyası 25 kilogramdır.