pulluk.com bloga hoşgeldiniz!

Sektörden ve bizden haberlere buradan ulaşabilirsiniz.

Soğan Nasıl Yetiştirilir? Soğan Fiyatları, Satılık Soğan

25 August 2021 Soğan Nasıl Yetiştirilir? Soğan Fiyatları, Satılık Soğan

Soğan Nasıl Yetiştirilir? Soğan Fiyatları, Satılık Soğan

İçeriğinde bulunan mineral maddeler ve besleyicilik açısından soğanın faydaları oldukça çoktur. Birçok vitamini bulunduran soğan, sürekli sofralarımızda yer alan ve mutfaklarımızda kullandığımız önemli bir sebzedir. Soğan nasıl yetiştirilir? Soğan fiyatları, satılık soğan yetiştiriciliği için bilinmesi gerekenler...

Soğan Yetiştirme de Önemli Noktalar

Soğan yetiştirilmesinde önemli noktalar şunlardır;

İklim İsteği

İklim isteği açısından soğan seçicilik gösterir. Günün uzun olması ve sıcaklık seviyesi soğan yetiştirmeyi sınırlayan iki unsurdur. Soğanın erken gelişme devresi boyunca serin havaya ihtiyacı olmaktadır. Bununla beraber bağlama ve başın büyümesi durumunda da sıcaklığa ihtiyaç vardır. Bu yüzden erken gelişim evresi için ortalama sıcaklık 13 santigrat derece civarında olmalıdır. 

Baş bağlamaya başladığında sıcaklık 21 santigrat derece, baş olgunlaşması sırasında 24 ile 27 santigrat derece arasında olmalıdır. Erken çeşitler söz konusu olduğunda baş bağlama için gün uzunluğu 10 ile 12 saat olmalıdır. Çeşitlerde ise gün uzunluğunun 13 ile 15 saat olmasına ihtiyaç vardır. Erkenci çeşitler için soğuk bölgeler ürün kalitesi açısından uygun değildir.

Toprak İsteği

Soğan yetiştiriciliğinde toprak isteği de önemlidir. Hafif bünyeli değerli ve yeterli topraklarda soğa yetiştirilmesi mümkündür. Gevşek yapıda, su tutma özelliği bulunan, kök sisteminin yayılabildiği alanlar soğan tarımı için en uygun topraklardır. Kolayca işlenebilen verimli topraklarda soğanlar daha iyi yetişmektedir ve ürün kalitesi daha yüksek olmaktadır. Toprak PH’ı olarak hassasiyete sahip olan soğan için en iyi pH seviyesi toprakta 6.0- 6.5 arası olmalıdır.

Soğan Yetiştirme Teknikleri

Soğan yetiştirme teknikleri söz konusu olduğunda bazı aşamalara dikkat etmek gerekir. Bu aşamalar şunlardır;

  • Ekim Nöbeti
  • Çeşit
  • Toprak Hazırlığı
  • Ekim
  • Gübreleme
  • Sulama
  • Bakım

Soğan Tarımında Hasat, Harman ve Depolanması

Soğan tarımında hasat harman ve depolanması dikkatli bir şekilde gerçekleştirilmelidir ve en zor aşamadır. Soğan hasadı yapılırken baştan elle tutulup çekilirken zarar vermeden çapa yapılmalıdır. Havanın yağışlı olması halinde 4-5 gün boyunca tarlada serili bir vaziyette kurumaya bırakılmalıdır.

Kurutma işleminin ardından depolanacak ya da piyasaya sürülecek soğanların başları keskin bir bıçak veya çakı ile kesilmelidir. Kesim işlemi sırasında saplar ve baş arasında 2 santim civarında mesafe olmalıdır. Bu işlemlerin bitmesinin ardından soğanlar çuvala koyularak depolanacak olan soğanlar ambara transfer edilmelidir. 

Uzun süre muhafaza edilecek soğan türlerinde muhafaza sırasında gereken sıcaklık, rutubet ve havalandırma faktörleri uygun seviyelerde ayarlanmalıdır.

Çok fazla yığın yapılmamalıdır. Normal seviyelerde yapılan yığınlar, soğanların daha uzun süre korunarak muhafaza altında tutulmasını sağlar. Soğan muhafazası için saç örgüsü veya dizi dediğimiz sistemler kullanılabilir. 

Soğan Fiyatları

Ülkemizde soğan fiyatları, devlet kurumu olan tarım ziraat tarafından belirlenmektedir. Bunun dışında üreticiler başka bir alternatif olarak tüccarlara da ürünlerini satmayı tercih etmektedir. Ürünün kalitesi ve hasat durumuna göre satılık soğan fiyatları her dönem değişkenlik göstermektedir. Bugün ülkemizde Pazar ve marketlerde 1.5 ile 2.5 TL arasında satılmaktadır.