Türkiye'de Yetişen Bal Çeşitleri Nelerdir? Bal Türleri.
4 October 2021
Türkiye'de Yetişen Bal Çeşitleri
Bal uzun zamandır tatlandırıcı ve sağlık açısından koruyucu özelliği ile çok fazla tercih edilmektedir. Balın sağlık açısından faydaları saymakla bitmeyecek olsa da göz ağrılarına, karın ağrılarına ve çeşitli karışımlarla çok fazla rahatsızlığa iyi geldiği bilinmektedir. Türkiye’de zengin bir bitki örtüsüne ve iklime sahip olmasıyla oldukça fazla bal çeşitliliğine sahiptir. Türkiye’de yetişen bal çeşitleri şu şekilde ele alınabilir;
- Akasya balı, akasya ormanları içerisinde yer alan kara kovanlardan elde edilir.
- Anzer balı, Anzer ağacı sadece Ayder yaylasında olduğu için sadece orda üretilir. Anzer balı soğuk sağım tekniği ile üretilmektedir.
- Ayçiçek balı, bitkinin yoğun olduğu bölgelerde elde edilen baldır. Altın sarısı renginde olması kendine has bir tat sunmaktadır. En ucuz ve en kolay elde edilen bal çeşididir.
- Çam balı, organik bal çeşitleri arasında en yaygın olanlardan biridir. Arılar bu balı sarıçamların salgıladıkları bir salgı türünden beslenerek üretirler.
- Çiçek balı, bal üretiminde ve tüketiminde en çok tercih edilen ballar arasında yer almaktadır. Ayrıca, herhangi bir bitkinin ağır basmadığı farklı bitkilerin yetiştiği yerlerde elde edilir.
- Deli bal (ormangülü balı), deli bal çok tüketildiğinde zehirlenme yapabilir hatta ölüme bile yol açabilir.
- Hayıt balı, hayıt bitkisiyle ve ‘ beş parmak’ olarak da bilinen bir ottan elde edilir.
- Ihlamur balı, ıhlamur ağaçların yoğun olduğu bölgelerde elde edilir. Kıvamı yoğun olan bal çeşitlerindendir.
- Karabuğday balı, dünyada en iyi balı olarak seçilmiştir.
- Karabaş otu balı, kolay elde edilmeyen bal türlerinden biridir.
- Kara kovan balı, en doğal arıcılık türlerinden biridir.
- Kekik balı, altın sarısı renge sahip olmasının yanı sıra bronşit, öksürük gibi soğuk algınlığına da iyi gelmektedir.
- Keçiboynuzu balı, doğal bir dopingdir.
- Keven(geven) balı, değişik aromalı bal olmasının yanı sıra enerji kaynağı olarak da bilinir.
- Kestane balı, koyu kahve bir renge ve hafif acı bir tada sahip olmasıyla kendine has özelliği vardır.
- Lavanta balı, lavanta çiçeklerin yoğun olduğu Isparta ve Burdur’da elde edilir. Kendine özgü koku ve aroması ile diğer bal türlerden farklılığını otaya atmaktadır.
- Narenciye(Anavarza ) balı, bal çeşitleri arasında tat konusunda öne çıkan ballar arasında yer almaktadır. Narenciye olarak bilinen; portakal, limon ve mandalina çiçeklerinden elde edilir.
- Meşe balı, ballar arasında en koyu renge sahip olandır ve pek çok hastalıkların oluşmasını engeller.
- Püren balı, karaciğer yağlanması ve idrar yolu enfeksiyonunda etkili bir bal çeşididir.
Bal Nasıl Üretilir?
Bal insanların yıllardır tükettiği besin kaynaklardan biridir. Bal nasıl üretilir? Çiçekli bitkiler tatlı bir sıvı olan nektar salgılar. Arılar bu nektarı toplarlar, topladıkları bu nektarı ‘bal midesi’ olarak bilinen yerde saklarlar. Bal midesi arıların sindirim bölgesinden ayrıdır. Arılar aldığı nektarları kovanda çıkarıp tekrar içerler. Daha sonra arıların bazı enzimleri nektar yapısına karışarak sakaroz ve glikoz gibi enzimlere dönüşür. Balın nemini uçurmak için kanat çırparlar ve kovan içerisinde havalandırma sağlarlar. Bu süreçten sonra bal olgunlaşmaya başlar.
Geçmişten günümüze şifa deposu olarak kullanılan balın faydaları saymakla bitmez. İçerisinde B1, B2, B3 ve B5 vitaminleri barındırmasının yanı sıra uykusuzluğa, astıma ve bronşite de iyi geldiği bilinmektedir. Mineral, vitamin ve amino asit içerdiği için kilonuzu korur ve obezite riskinizi azaltır. Ayrıca periyodiktir. Vücutta bulunan yararlı hücreleri arttırma özelliği de bulunmaktadır. Sadece iç hastalıklara faydalı olmamakla birlikte cildi de iyileştirir. Saçta kaşınma ve kepeği de önlemeye yarayan besin kaynağıdır. Enerji vererek sizi dinç tutar. Antibakteriyel olması salgınlardan korumaktadır. İçerisinde kanser riskini azaltıcı flavonoidler barındırır.