Binlerce İlanı Keşfedin!
Tarım, hayvancılık, meyve, sebze, küçükbaş, kümes hayvanı, hububat ve birçok şeyi bulabilirsiniz.
Binlerce İlanı Keşfedin!
Tarım, hayvancılık, meyve, sebze, küçükbaş, kümes hayvanı, hububat ve birçok şeyi bulabilirsiniz.
İLAN BİLGİLERİ
KONUM
FİYAT
Aramanıza uygun ürün için henüz ilan oluşturulmadı.
Küçük Baş Hayvancılık
Küçük baş hayvancılık nedir? Küçük baş hayvancılık nasıl yapılır, küçük baş hayvancılıkta dikkat edilmesi gerekenler nelerdir.
Küçük baş hayvan kategorisine giren hayvanlar nelerdir?
Küçük baş hayvan kategorisine giren hayvanlar koyun, kuzu, koç, tavuk, tavşan, keçi, oğlak ve benzeri türlerin bulunduğu familyalardır. Küçük baş hayvancılık ise koyunculuk, keçicilik ya da kürk hayvancılığı kapsayan hayvancılık adına verilen isimdir. Küçükbaş hayvancılığın zahmeti az ve bakımı bir o kadar da kolaydır.
Ülkemizin dört bir yanında küçük baş hayvancılık kolaylıkla ve sıklıkla yapılmaktadır. Bölgelere göre ayırıp inceleyecek olursak, Karadeniz bölgesinde koyun ırkları birbirinden farklılık göstermekte olup, Batı Anadolu bölgesinde ve sahil bölgesine bulunan koyunların diğer koyunlara nazaran kuyrukları ince ve yerli koyunlar olarak bilinmektedir. Orta Anadolu ile birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ise bu durum farklılık göstermektedir. Bu bölgelerde koyunların kuyrukları atı ve sahil bölgesinde bulunan koyunların kuyruklarından daha yağlı kuyruğa sahip yerli koyunlar yetiştirilmektedir. Keçi cinsinden küçükbaş ise günümüzde Orta Anadolu’da yok olma sınırında olan Tiftik keçisi yani halk arasında Ankara keçisi olarak adlandırılan keçi cinsi Türkiye’nin dağlık bölgelerinde ve aynı zamanda ormanlık ve çalılık bölgelerinde daha çok yetiştirilmekte olup, bu bölgelerin hemen hemen hepsinde Karakeçi oluşturmaktadır.
Küçük Baş Hayvan Çiftliği Nasıl Kurulur? Küçük Baş Hayvan Çiftliği Kurulurken Nelere Dikkat edilmelidir?
Öncelikle kurulacak olan küçük baş hayvan çifliğinde yetiştirilecek küçükbaş hayvan türleri ve yetiştirelecek olan küçük baş hayvan cinslerinin belirlenmesi gerekiyor. Buna binaen çiftliğin bir projesi ve yapısının hazırlanması gerekiyor. Küçükbaş hayvan çiftliğinin kurulacağı alan ve merkez lojistik açıdan kolay ulaşılır olmalıdır. Bu başlanan proje ve yatırımalarda en önemlisi küçük baş hayvancılığa dair küçük hedefler oluşturarak ve bu hedef doğrultusunda ilerleyerek yol almaktır. 3-4 yıl sonra kaç hayvana bakılması hesaplanıyor ve hedefleniyorsa projelerin alanların ahılların ve damların ona göre analiz edilip ona göre düzenlenmesi gerekmektedir. Küçük baş hayvan yetiştiriciliğinde Hayvan ayırma çitleri, çoban barınağı giderleri, yemlikler, suluklar, yem hazırlama makineleri, otlak ve arazi kiralanması gibi giderler de unutulmamalıdır. Gibi demirbaşların maliyetleri unutulmadan ve atlanmadan hesaplanmalıdır.
Gebe koyun ve keçiler için 2 buçuk m. kare büyüklüğünde inşa edilen yapılar erkek hayvanlar için yarım metre kare, koçlar için 1 buçuk metre kare üzerinden hesaplanmalıdır. Her koyun için 1 metre kare alan hesaplanmalı, kuzular içinse 3 kuzu bir metre karelik alan olarak değerlendirilmelidir. Et ve Süt ürünlerinin üretiminde kullanılabilecek olan küçük baş hayvanlar ve koyun cinsleri aşağıdadır.
Karacabey merinos, Bafra, Dorper, Ortadoğu Merinosu, Shrophire, Corradale, Asaf,Targhee, Suffolk, Alman siyah baş et koyunu, Menemen, Colubia koyunlarıdır.
Türkiye’de beslenebilecek olan küçük baş hayvanlardan keçinin ırkları ise aşağıdaki gibidir.
Kıl (Kara Keçisi), Norduz, Kilis, Damaskus (Şam Keçisi), Honamlı, Ankara (Tiftik Keçisi) Türk Saanen, Malta Maltız), Etçi Boer keçileridir.
Küçük baş hayvancılıkta koç seçiminde ise döl verimi yüksek olan koçlar tercih edilmedir. Uygun döl verimine sahip bir koç alındığında 25 koyun için 1 koç yeterli olacaktır. Ve alınacak hayvanların genç olması sürü sağlığı açısından önem taşımaktadır.