Binlerce İlanı Keşfedin!
Tarım, hayvancılık, meyve, sebze, küçükbaş, kümes hayvanı, hububat ve birçok şeyi bulabilirsiniz.
Binlerce İlanı Keşfedin!
Tarım, hayvancılık, meyve, sebze, küçükbaş, kümes hayvanı, hububat ve birçok şeyi bulabilirsiniz.
İLAN BİLGİLERİ
KONUM
FİYAT
Aramanıza uygun ürün için henüz ilan oluşturulmadı.
Avokado Yetiştiriciliği
Avokado, orta büyüklükte, 9-20 m boyunda, sığ köklü, aşısız doğal formları iyi havalandırmaya ihtiyaç duyan, yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Besleyici avokado köklerinin çoğu, toprak yüzeyinden 15-20 cm uzaktadır ve kanopinin üzerinde çıkıntı yapmaz. Dalları kırılgan ve kırılgandır, yılda 2-3 kez sürgün verebilir, ancak meyve veren sürgünler sadece ilkbaharda ortaya çıkar.
Avokado Nasıl Olgunlaşır?
Avokado kaç günde olgunlaşır? Avokado olgunlaşma süresi kullanılan yönteme göre değişiklik gösterir. İlk yöntem, avokadoyu opak bir kağıt torbada, beklerken etilen gazı çıkaracak muz, şeftali veya elma gibi meyvelerle saklamaktır. Bu yöntemle avokado yaklaşık iki günde yenebilecek olgunluğa ve yumuşaklığa ulaşır.
Avokado olgunlaşması için verilebilecek bir diğer yöntem ise mikrodalga fırın kullanmaktır. Avokado, en düşük mikrodalga sıcaklığında 2 dakika içinde yumuşayacaktır. Ama besin değerini azaltır.
Doğal olgunlaşmayı hızlandırmak için en az üç avokadoyu bir kaseye koyun ve güneşli bir yere koyun. Bu yöntemle 3-4 günde avokado olgunlaşma gerçekleşir ve yemeye hazır hale gelir.
Avokado Nasıl Yetiştirilir?
Avokado yetiştirmek konusunda sizin için 6 önemli ipucu verdik. İşte avokado yetiştirmenin 6 kolay adımı...
1-Çekirdekleri Temizleyin
Öncelikle avokado çekirdeklerini meyveden ayırın ve iyice soyun. Özellikle soyduğunuz avokado tohumlarının kahverengi kabuğuna zarar vermemeye dikkat edin.
2-Çekirdekleri Delin
Avokadonun hangi tarafının yukarı, hangisinin aşağı olduğunu bilmek, tohumun köklerinin bulunmasında çok önemlidir. Normal bir küresel avokadonun daha sivri olan kısmına üst kısım, düz kısmına ise alt kısım denir. Tohumların çimlenmesine yardımcı olmak için avokadonun düz kısmını suya batırın. Dalıştan önce kürdan ile dipte birkaç delik açmakta fayda var.
3- Çekirdeği Sulandırın
Avokadonun dibini deldikten sonra dibinin tamamen suyla temas etmesi için bir kase suya daldırın. Kürdanların hafifçe aşağı doğru eğildiğinden emin olmalısınız.
4-Tohumların Filizlenmesini Bekleyin
Avokado kaç günde çimlenir? Yukarıdakilerin hepsini tamamladıktan sonra tohum filizlerinin çıkmasını beklemek gerekir. Avokadoların filizlenmesi 3 ile 6 hafta sürer. Bu sürenin sonunda gövdeler büyümeye başlayacak ve kökler aşağıda büyümeye başlayacaktır. Bu işlem, 12-15 cm uzunluğundaki saplardan yaprakların koparılmasını içerir ve bu işlemden birkaç hafta sonra kökler daha da büyüyecek ve yapraklar çoğalacaktır.
5-Filizleri Kesin
Filizler 15-17 cm'ye ulaştığında yeni filizler yapmak için bu dalları kesmeniz gerekir.
6-Tohumları Ekin
Avokado dikmek için son adım tohumları ekmektir. Bunu yapmak için 20-25 cm genişliğinde bir saksıyı üstte birkaç santimetre boşluk kalacak şekilde doldurun. Daha sonra bu toprağın ortasına bir delik açın ve avokado tohumlarını kök tarafı aşağı gelecek şekilde oraya dikin. Nem kaybını önlemek için toprağı düzenli olarak sulayın.
Avokado Hangi Toprakta Yetişir?
Avokadolar toprağa çok toleranslıdır. Ancak avokado için en iyi topraklar çok verimli, iyi drene edilmiş topraklar, özellikle minimum 1 m derinlikte kumlu tınlı ve alüvyonlu topraklardır. Avokado ağaçları, pH değeri 6 ila 6.5 olan nötr veya hafif asitli toprakları sever.
Bir Avokado Ne Kadar Güneşe İhtiyaç Duyar?
Daha fazla güneş, tropikal avokadolar için daha iyi.
Avokado Hangi Bölgelerde Yetişir?
Avokadolar dondan, çiçeklenme ve meyve verme döneminde 21°C'nin altındaki sıcaklıklardan, aşırı sıcaklık dalgalanmalarından, kuvvetli rüzgârlardan ve büyüme mevsimi boyunca aşırı sıcaklıklardan etkilenir. Bu nedenle Akdeniz bölgesi, iklim koşulları nedeniyle avokado yetiştiriciliği ile karakterizedir. Ayrıca bahçe rüzgârdan nispeten korunaklı olmalıdır. Avokadolar genellikle tropikal veya subtropikal iklimlerde yetişmek için idealdir, ancak bazı avokado çeşitleri -2,5 santigrat dereceye kadar düşük sıcaklıklara dayanabilir.
Avokado Nereye Ekilir?
Bol güneş alan, kuvvetli rüzgârlardan ve dondan korunan bir köşe avokado ağacı için idealdir.
Avokado Ne Zaman Ekilir?
Avokado ağaçları toprağı sıcak tutmayı sever. İdeal olarak Mart-Haziran ekim için uygundur. Çok sıcak bir yaz döneminde ekim yapıyorsanız, sorun genç fidelerin zayıf köklerinin topraktan su çekmesiyle ilgili sorunları olduğundan fidelerin topraktan yeterince su alamamaları olabilir.
Avokado Ekim Çukuru Ne Kadar Derin Olmalıdır?
Ne kadar çok kök olursa, ekim yaparken ellerinizi deliğe kolayca sokabilmeniz için o kadar fazla olur. Fideyi doğrudan delikte bırakmayın. Bunun yerine, hassas bir kök sistemine sahip avokado fideleri dikin ve onları çevreleyen toprağa dikkatlice adapte edin.
Avokado İçin Hangi Gübreler Daha İyidir?
Genç avokado ağaçları için ağaç ve yıl başına 250 gr. yarım kilograma kadar gerçek nitrojen, toplam 250-500 gr. yeterlidir. Avokado için bir diğer önemli besin maddesi çinkodur. Sıradan ev bitkisi gübresi genellikle yeterlidir. Kullandığınız gübre çinko içermiyorsa yılda bir kez çinko eklemeyi düşünün.
Avokadoyu Nasıl Sularım?
Bir ağacı sularken, toprağı iyice nemlendirmek ve sonra tekrar sulamadan önce biraz kurumasını sağlamak en iyisidir. Sulamadan önce biraz kuru olduğundan emin olmak için toprağı kontrol edin. Köklerin etrafındaki toprak, birbirine bastırıldığında bir el izi tutuyorsa, içinde hala yeterli su vardır. Elbette çoğu bitkide olduğu gibi toprağın çok kuru olmasını istemezsiniz!
Tam büyümüş ağaçlar için genel bir kural olarak, sulama mevsimi boyunca günde yaklaşık 80 litre su uygulanır. Tabii ki, fideler için biraz daha azına ihtiyacınız var. Dikim sırasında ağaçlar kök hacimlerinde yaklaşık 8 litre suyu emebilir. Genellikle ağaçların haftada 2-3 kez sulanması gerekir. Kökler gelişip orijinal toprağa ulaştıkça, sulama artırılabilir ve yılın geri kalanında sulama sıklığı haftada bire düşürülebilir.
Avokado ağacı, toprağın tuzluluğuna karşı en savunmasız bitkilerden biridir. Tarımsal sulama sırasında topraktaki tuzluluğun artması ağacın verimini önemli ölçüde azaltabilir.