Binlerce İlanı Keşfedin!

Tarım, hayvancılık, meyve, sebze, küçükbaş, kümes hayvanı, hububat ve birçok şeyi bulabilirsiniz.


-
-

İLAN BİLGİLERİ

KONUM

FİYAT

Aramanıza uygun ürün için henüz ilan oluşturulmadı.

Zeytinyağının Tarihi

 Zeytin'in tarihte karşılaşılan en eski bulguları Ege Denizindeki Santorini adasında yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında 39.000 yıllık zeytin yaprağı fosilleridir. Zeytinyağı üretimine dair bulunan en belirgin bulgular ise Akdeniz'in tam ortasında bulunan Girit Adasındaki Girit Medeniyetine ve MÖ 4500 yıllarına dek uzanmaktadır. Zeytinyağı kültürünün Akdeniz kıyılarındaki hakimiyetine de denizci bir toplum olan Girit Medeniyeti sebep olmuştur. Bilinen en eski Zeytinyağı tesisi ise MÖ 6. Yüzyıla ait bulgularla İzmir'in Urla ilçesinin yakınında bulunmuştur. Uzun ve zahmetli bir üretim süreci olan zeytinyağı uzun ömürlü olmasından ötürü yüzyıllar boyunca medeniyetlerin vazgeçemediği lezzetlerden olmuştur. Bu yüzdendir ki dünyanın en kaliteli ve nitelikli zeytin yağları akdeniz bölgesinde ve özellikle Ege Denizi kıyılarında yüzyıllardır süren gelenekler ve tecrübeler ile üretilmektedir. 

Zeytinyağının Faydaları

Zeytinyağının faydaları saymakla bitmez. Her derde devası olan bu mucize yağın faydaları ise şu şekildedir; Zeytinyağı kilo vermenize yardımcı olur, Zeytinyağı metobolizmanızı hızlandırır, Zeytinyağı sindirimi kolaylaştırır, Zeytinyağı cilt sağlığınıza fayda sağlar, Zeytinyağı yaşlanmayı geciktirerek anti-aging etkisi yaratır, Zeytinyağı yaşlanmayı geciktirir, Zeytinyağı saftra taşı düşürmenize yardımcı olur, Zeytinyağı kalbinize iyi gelir ve kalp sağlığınızı korur, Zeytinyağı hücre duvarlarını güçlendirerek kanser riskini azaltır. Bunlar sadece başlıca sayabileceğimiz faydalarından sadece birkaçı.
 

Zeytinyağı Çeşitleri
Zeytinyağları genelde yapılma çeşitlerine ve kullanılan zeytinin kalitesine göre bir değere kavuşsa da bazı genel zeytinyağı türleri vardır. Bu zeytinyağı türleri ise;
Naturel (Doğal) Zeytinyağı: Direkt olarak tüketime uygun olan, serbest yağ asitliği ise oleik asit cinsinden her 100 Gr'da 0,8 Gr'dan fazla olmayan Natürel zeytinyağlarıdır.
Rafine Zeytinyağı: ham zeytinyağının doğal trigliserid yapısında değişikliğe yol açmayan yöntemler ile rafine edilerek elde edilen ve serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden ise her l00 Gr'da 0,3 Gr'dan daha fazla olmayan zeytinyağlarıdır.
Rafine Pirina Yağı: Ham pirina yağının doğal trigliserid yapısında değişiklikler yaratmayan metodlarla rafine edilmeleri sonucu elde edilen, rengi açık sarıdan kahverengi sarıya kadar kader değişik tonlarda bir yağdır. Rafine pirina yağı olduğu gibi ya da naturel zeytinyağları ile harmanlanarak tüketilebilmektedirler. Serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden ise her 100 Gr.'da 0.3 (%0.3) Gr'dan fazla olmamalıdır.
Riviera (Karma Pirina) Yağı: Doğrudan gıda olarak tüketilebilecek naturel zeytinyağları ile yemeklik rafine pirina yağları karıştırılarak oluşturulan bir zeytinyağıdır. Kullanılan Natural Zeytinyağı ile Rafine Pirina Yağı oranlarına göre lezzetlerinde ve asidik değerlerinde farklılık göstermektedir. Serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden ise her 100 Gr'da 1.5 Gr'dan daha fazla olmamalıdır.

Ağaçların dibine düşen zeytin tanelerine dip zeytin denmektedir ve bu dip zeytinleri dalından koptuğu anasitlenmeye başlamaktadır. Bu zeytinlerden kimyasal ve ısı işlemlerinden geçirildikten sonra tat ve kokusuz olarak yağı elde edilir. asitlik derecesi 3.3 üzerindedir. Yenmeyecek olan bu yağ içine %10-20 arasında sızma zeytin yağı eklenirse tat ve koku bakımından yenebilecek duruma gelebilmektedir. Bu yüzden yemeklerimizde kullanabilmekteyiz. Antioksidan ve mineral bakımından ise diğer zeytinyağlarına nazaran fakirdirler. 
Çeşnili Zeytinyağı: Çeşnili Zeytinyağları ise değişik meyve, baharat ve sebze aromaları sindirilerek üretilmektedir. Zeytinyağının kalitesini ise üretim tesisinin rafinasyon teknolojisi, kullanılan gübre, mekanik ezme makinelerinin türüne hatta zeytinin toplanma şekline gere bir çok şey değiştirir.