Binlerce İlanı Keşfedin!

Tarım, hayvancılık, meyve, sebze, küçükbaş, kümes hayvanı, hububat ve birçok şeyi bulabilirsiniz.


-
-

İLAN BİLGİLERİ

KONUM

FİYAT

Aramanıza uygun ürün için henüz ilan oluşturulmadı.

Bamya Fiyatları

Dünya üzerinde bulunan hemen hemen her yerde yetişme özelliğine sahip olan bamya, ebegümeciler familyasındandır. Bilimsel adı Hibiscus Esculentus olan bu bitki, gombo ve bayan parmağı isimleri ile de anılır.

Bamya soğuk iklimlerden ziyade sıcak ve ılık iklimleri sever. Bu yüzden ülkemiz sınırları içerisinde en çok Ege ve Marmara bölgelerinde yetiştirilir. Genel olarak 70 santimetre ile 80 santimetre arasında bir uzunluğa sahip olan bu bitki, bazı yerlerde 1 metreyi aşan uzunlukları ile de karşımıza çıkmaktadır. Bamyanın her türlü tüketimin sağlığa oldukça fazla katkısı vardır. Ayrıca bamyanın çiçek kısmı da birçok yaranın tedavi edilmesi amacı ile kullanılır.

Bamya kesildikten sonra ortaya çıkan yapışkan sıvı, bamyanın çoğu çocuk ve bazı yetişkinler tarafından görüntü itibari ile tercih edilmemesine sebep olur. Bu yapışkan görüntünün ortadan kaldırılması, yemeklere sirke ya da domates eklenmesi ile mümkündür.

İnsan sağlığı üzerinde sayısız katkısı olan bu bitkiyi Pulluk.Com adresi üzerinden uygun fiyatlar ile toplu olarak satın almanız mümkündür.

Bamya Nerede Yetişir?

Bamya bitkisi oldukça kalın tohumlara sahiptir. Bu kalın yapı çimlenmenin gecikmesine sebep olur. Çimlenmenin hızlanması için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, bamyanın bulunduğu ortamın sıcaklığı ve nem oranıdır. Tohumlar, yeterli nem oranına ve sıcaklığa ulaşılan yerlerde çimlenme evresi tamamlandıktan sonra sulamaya çok fazla ihtiyaç duymaz.

Bamyanın yetiştiği yer, özel bir toprağa ihtiyaç duymaz. Her toprak tipinde rahatlık ile yetiştirilebilen bamya tohumlarının, toprağın çok derinine ekilmemesi gerekir. Yüzeye yakın ekilen tohumlar, çimlenmenin daha çabuk gerçekleşmesini sağlarlar.

Bamyanın ilk yetiştirildiği yer Afrika’dır. Buradan da anlaşılacağı üzere bamya sıcak iklimlerde daha kolay yetiştirilmektedir. Soğuk ve yağışlı iklime sahip olan bölgelerde, tohumlarda çürüme gerçekleşir.

Bamya Çeşitleri Nelerdir?

Bamya bitkisi ülkemiz sınırları içerisinde yetiştirilen bir bitki çeşididir. Yemeklik, kurutmalı, konservelik olarak ayrılan bamya türleri düzenli tüketimde sayısız fayda sağlar. Bamyanın farklı çeşitlere sahip olması, yetiştirilme tarzları ve yetiştirilme bölgeleri ile ilişkilidir. Bu yüzden her bir bamya türünü farklı şekilde pişirerek tüketmek gerekir.

Ege Bölgesi ve Marmara Bölgesi iklim şartları ve toprak türleri ile bamya yetiştiriciliği için uygun bölgelerdir. Bu iki bölgede bamyanın bütün türlerinin aynı anda yetişmesi mümkündür. Yetiştirildikleri bölgelerden de anlaşılacağı üzere bamya türleri soğuk iklimleri sevmezler. Sık sulanma ihtiyacı olmayan bamya bitkisi, uzun süre su görmese de bozulmadan olgunlaşmaya devam edebilir.

Ülkemizde sıklıkla görülen bamya türleri ve bu türlerin özellikleri başlıklar halinde aşağıda verilmiştir.

  1. Balıkesir Bamya: Sıklık ile Balıkesir ilinin iklim koşulları altında yetişen bu bamya türü, tombul bamya olarak da anılır. Altı köşeli, ucu küt ve içi etlidir. Bu bamya türü hem konserveler için hem de günlük yemekler için uygundur.
  2. Sultani Bamya: Ülkemiz ve dünya genelinde en yaygın yetiştirilen bamya türüdür. 5 köşeli bir görünüme ve yumuşak bir yapıya sahiptir. Gıda sektörü tarafından en çok tüketilen bamya türü olan Sultani bamya, konserve amaçlı kullanılır.
  3. Bornova Bamya: Ege Bölgesi’nde yetiştirilen bu bamya türü, ucu tombul olan bir bamyadır. Sap kısmı ince bir yapıya sahip olan bu türde, sapın çiçek ile olan bağlantı kısımları mor renge sahiptir. Bamya yapısında olan yapışkanlık, bu bamya türünde bulunmamaktadır. Bu bamya türü hem yemelerde hem de konservelerde tüketilebilir.
  4. Amasya Bamya: Amasya ve Tokat illerinde yetiştirilen bamya, çiçek açtıktan sonra tam gelişmeden hasat edilir. Bu yüzden çiçek bamyası olarak da anılır. Açık yeşil bir renge sahip olan bu bamya türü, yumuşak ve hassas bir yapıya sahiptir. Amasya bamyası kışlık tüketim amacı ile kurutularak saklanabilir.

Bamyanın Faydaları Nelerdir?

Bamyanın faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  1.  3-4 adet bamya bir gece suda bekletildikten sonra bamyalar süzülür ve kalan su bir miktar su daha eklenerek seyreltilir. Bu suyun şeker hastaları tarafından düzenli olarak tüketilmesi kan şekerlerini dengeler.
  2. Su oranı yüksektir. Bu yüzden kabızlığa ve gaz sancılarına iyi gelir.
  3. Lif oranı yüksektir.
  4. Düzenli bamya tüketimi sivilce oluşumunu büyük ölçüde engeller.
  5. Astım hastalığına iyi gelir.
  6. Sindirim sisteminin düzene girmesini sağlayarak bazı bağırsak hastalıklarına iyi gelir.
  7. Vitamin değeri oldukça yüksek olduğu için cilt bakımı ve saç bakımında da kullanılabilir.
  8. Göz sağlığına katkıda bulunur.
  9. Depresyon ve stres durumlarını iyileştirir.
  10. Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Bamyanın Besin Değerleri Nelerdir?

Bamyanın besin değerleri 120 gram bamya baz alınarak hesaplanmış ve aşağıdaki sonuca varılmıştır:

  1. 2,64 gram karbonhidrat
  2. 2.52 gram protein
  3. 0.24 gram yağ
  4. 5,88 gram lif
  5. 0 miligram kolesterol
  6. 3,60 gram sodyum
  7. 342 miligram potasyum
  8. 100,80 gram kalsiyum
  9. 84 IU A vitamini
  10. 43.20 miligram C vitamini
  11. 1.44 gram demir

Toptan Bamya Satış

Mevsiminde yetişen ve tüketicilerine doğal hali ile sunulan toptan bamya alımı için Pulluk.Com adresinden uygun fiyatlı alışveriş yapılabilir.