Binlerce İlanı Keşfedin!

Tarım, hayvancılık, meyve, sebze, küçükbaş, kümes hayvanı, hububat ve birçok şeyi bulabilirsiniz.


-
-

İLAN BİLGİLERİ

KONUM

FİYAT

Aramanıza uygun ürün için henüz ilan oluşturulmadı.

Fesleğen Fiyatları

Bilimsel adı Ocimum basilicum olan fesleğen ballıbabagiller familyasına ait olan bir bitkidir. Tek yıllık olan bu bitki çeşidi genel olarak ılık iklime sahip olan bölgelerde yetişebilir. Olgunlaşmış fesleğenlerin boyu 20 santimetre ile 60 santimetre arasında boy uzunluğuna sahiptir. Renk skalası açık yeşilden koyu yeşile kadar uzanan fesleğen, 1 santimetre ile 5 santimetre arasında değişen yaprak uzunluğuna sahiptir. Bu yapraklar oldukça yumuşak yapıdadır.

Hoş bir rengi ve sağlığa sayısız faydası olan bu bitki, Pulluk.Com adresi üzerinden uygun fiyatlar ile sipariş edilebilir.

Fesleğen Nerede Yetişir?

Ilıman bölgelerde ve subtropikal iklimlerde yetişen fesleğen, soğuktan çok çabuk etkilenebilen bir bitkidir. Bu yüzden fesleğenin yetiştiği yer sıcaklık açısından mutlaka değerlendirilmelidir.

Fesleğen güneşi sevdiği için açık havalarda en iyi verimi gösterir. Ancak ekimi saksı içine de yapılan bu bitki, kapalı ortamlarda bakılacaksa da ortamın en çok güneş alan yerine konumlandırılmalıdır. Güneş görebileceği bir yer yoksa floresan ışıklar altına da konulabilir.

Fesleğenin yaprakları zamanla solabilir. Bu durumlarda bol sulama yapılması ve güneş görmesi yaprakları tekrar canlandırabilir. Kök kısmına doğru uzanan sararmalar var ise bu durumda gübreleme işlemli yapılmalıdır.

Güney Avrupa ve Amerika’nın bazı eyaletlerinde yetişen fesleğen,güneşli bir iklime sahip olan Yeni Zellanda’nın Kuzey Adası’nda ve Avustralya’da da yetişmektedir. Bu bölgeler çok çabuk gelişen fesleğene yeterli özen gösterilmemektedir. Bakımı yapılmayan fesleğenler don olaylarının başlaması ile ölür. Tohumlanmanın oluşmasına izin verilirse, düzenli sulama işlemi yapılması durumunda tekrar ekilebilir.

Kökünden kesilmeyen fesleğenler, kısa kesim yapılması durumunda sap kısımlarının 2 haftaya kadar suda bekletilmesi ile filizlenerek tekrar çoğaltılabilir.

Fesleğen Çeşitleri Nelerdir?

Yetiştiği bölgeye ve bakım durumuna göre farklılaşan fesleğen türleri ve özellikleri aşağıda başlıklar halinde verilmiştir.

  1. Tarçın fesleğen: Mikro fesleğen olarak bilinen bu tür, tadının keskinleşmesine izin verilmeden hasat edilir.
  2. Baharatlı çalı fesleğen: Bu fesleğen türü yaprakları gövdeden ayrılmadan ve henüz olgunlaşmamışken hasat edilir.
  3. Opal fesleğen: Karanfil ile aynı tada sahip olan bu fesleğen türü koyu mor renge sahiptir. Daha çok sos, şurup ya da kokteylleri tatlandırmak amacı ile kullanılır.
  4. Karışık tomurcuk fesleğen: Meyan kökü ile benzer tada sahip olan bu fesleğen türü mor renge sahiptir. Kullanım amacı genel olarak sosları tatlandırmaktır.
  5. Tayland fesleğeni: Bu fesleğen türü kendi içinde alt türlere ayrılır. Tadı anason aromasına sahiptir. Bitkinin ısıtılsa dahi sahip olduğu bu aroma kalıcıdır. Genel olarak sosları tatlandırmak için kullanılır.
  6. Afrika mavisi fesleğen: Tıpkı Tayland fesleğeni gibi anasonlu bir aromaya sahip olan bu fesleğen türü, özellikle et ve tavuk yemeklerinde sosları tatlandırmak amacı ile kullanılır.
  7. Ceneviz fesleğeni: Tatlı bir tadı olan bu fesleğen türü sosları tatlandırmak amacı ile kullanılır. Keskin bir tadı yoktur.
  8. Limon fesleğen: Ekşi bir tadı olan bu fesleğen türü genel olarak balık yemeklerinde kullanılan sosları tatlandırmak için kullanılır.

Fesleğen Faydaları Nelerdir?

Fesleğenin faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  1. Mide bulantısını geçirir.
  2. Mide kramlarına karşı etkilidir.
  3. Ağız içinde oluşan pamukçuklara ve diğer ağız içi yaralarına iyi gelir.
  4. Epilepsi ataklarını kontrol altına alır.
  5. Migren gibi aşırı baş ağrılarına iyi gelir.
  6. Fesleğenin bal ve zencefil eşliğinde kaynatılarak tüketilmesi solum rahatsızlıklarını ortadan kaldırır.
  7. Balgam söktürücü etkiye sahiptir.
  8. Akciğer kanserine karşı savaşır.
  9. Kemiklerin gelişimini destekler.
  10. Suyun için bekletilen fesleğen süzülerek arta kalan su mantar enfeksiyonlarını iyileştirmek için kullanılır.
  11. Böcek ya da arı ısırıklarında, ısırılan bölgeyi iyileştirici etkiye sahiptir.

Fesleğen Besin Değerleri Nelerdir?

Fesleğen besin değerleri 18 yaprak fesleğen baz alınarak hesaplanmış ve aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır:

  • 2,6 gram karbonhidrat
  • 1,6 gram lif
  • 3,1 gram protein
  • 0,6 gram yağ
  • 0 miligram kolesterol
  • 5275 IU A vitamini
  • 18 gram C vitamini
  • 295 miligram potasyum
  • 177 miligram kalsiyum
  • 3,2 miligram demir

Toptan Barbunya Satış

Pulluk.Com internet adresi üzerinden uygun fiyatlı toptan fesleğen alımları gerçekleştirilebilir.