Binlerce İlanı Keşfedin!

Tarım, hayvancılık, meyve, sebze, küçükbaş, kümes hayvanı, hububat ve birçok şeyi bulabilirsiniz.


-
-

İLAN BİLGİLERİ

KONUM

FİYAT

Aramanıza uygun ürün için henüz ilan oluşturulmadı.

Buğday Nedir

Buğday, buğdaygiller ailesinden olan kapalı tohumlu, ıslahı yapılmış olan yıllık üretimi yapılan bir bitkidir. Ülkemizde her öğünde her yemeğin yanında bulunan ana besin maddemiz olan ekmeğin ham maddesidir. Öğütülerek un haline getirilip birçok üründe kullanılmaktadır. Yoğun olarak tüketilen bulgurun da ana maddesi olup öğütülmeden kırılarak bulgur haline getirilmektedir. Kabuklu veya kabukları soyularak tüketilen buğday kullanım alanına göre işlenmektedir. İnsanların ana besin maddesi olmasının yanında hayvanlar için de önemli bir besin kaynağıdır. Özellikle çiftliklerde yetiştirilen tavuklar için önemli bir besin maddesi olma özelliği taşımaktadır.

Buğdayın tanelerinden insanlar faydalanırken saplarının öğütülerek saman haline getirilmesiyle hayvanlar için de kaliteli bir besin ortaya çıkmaktadır. Özellikle çiftliklerde beslenen büyük ve küçükbaş hayvanların beslenmesinde balyalar halinde kullanılması önemli bir alternatif olmuştur. Mısır ve çeltik ile beraber dünyada üretimi en fazla yapılan tarım ürünleri listesinde ilk sıralarda yer almaktadır.

Kullanım Alanları ve Türleri

Kullanım alanı bu kadar geniş olan buğdayın üretim alanları da bu düzeyde geniş olmaktadır. Ülkemizin iklimine çoğunlukla uyan buğday büyük bir ekim alanı kaplamaktadır. Karasal iklimi seven buğdayı yetiştirmek için sürekli sulamalara ihtiyaç duyulmaz. İlk ekim zamanında yediği birkaç yağmur sonrasında kendisini yetiştirebilen buğday; ülkemizin Güneydoğu, İç Anadolu ve Çukurova kesimlerinde yüksek oranda yetiştirilmektedir. Diğer bölgelerde de az da olsa üretimi yapılan bir tarım ürünüdür. İller düşünüldüğünde Konya ilk sırada gelmektedir. Tahıl ambarı olarak bilinen Konya’da ülkenin büyük bir buğday ihtiyacı karşılanmaktadır. Kar bakımından üreticisini güldüren bir tarım ürünü olan buğdayın ülkemizde her yıl ortalama 18 ton civarında üretimi yapılmaktadır. Makarnalık, bisküvilik ve ekmeklik buğday olarak 3 gruba ayrılan buğdaylar beyaz, sarı, kırmızı ve kehribar renklerinde olup tohumunun kabuğuna göre renge sahip olmaktadır. Besleyici özelliğe sahip olan buğdayda yüksek oranda karbonhidrat, protein ve B vitamini bulunmaktadır.

Buğday Fiyatları

Ülkemizde ve dünyada yoğun olarak üretimi yapılan buğdayın her sene fiyatı değişmekte ve hem üreticisini hem de alıcıyı etkilemektedir. Buğday fiyatı belirlemede Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) belirleyici olmaktadır. TMO her sene buğdaylara belirli bir fiyat biçerek devletin bu buğdayları çiftçiden belirlenen fiyatla alması sağlamaktadır. Buğday borsası hem üretici hem de alıcıyı düşünerek bir fiyat belirleme yapmaktadır. Buğday fiyatları kendi aralarında da değişmektedir. Bu fiyatların içinde en düşük olanı ekmeklik buğday olurken, en yüksek fiyatı ise makarnalık buğdayda görmek mümkündür. Fiyatların yanında üreticiye kilo üzerinden bir destekleme primi de verilmektedir. Bu prim miktarları da senelere göre değişmektedir. Buğday fiyatları arpa ve mısıra göre daha yüksek seyretmektedir.

Buğday İlanları

Ülkemizin her alanında geniş bir yetiştirilme yelpazesi olan buğday genellikle Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından belirlenen fiyatlara göre satılmaktadır. Buğday fiyatları genel olarak sene içerisinde çok fazla mahsul elde edilmişse düşük seviyelerde olmaktadır. Daha az olan yıllarda ise fiyatı yükselmektedir. TMO’nun belirlediği satış fiyatlarını beğenmeyen bazı üreticiler mahsullerini kendileri satmaktadırlar. İnternet ilanları üzerinden buğday ilanları yapılmaktadır. Bu ilanlar bazen bölgenin tarım ofisleri tarafından gazetelere ilan verilerek de yapılmaktadır. Yerelde satılmaya çalışılan buğdaylarda ihaleler yapılarak açık artırma usulü ile de