Binlerce İlanı Keşfedin!

Tarım, hayvancılık, meyve, sebze, küçükbaş, kümes hayvanı, hububat ve birçok şeyi bulabilirsiniz.


-
-

İLAN BİLGİLERİ

KONUM

FİYAT

Aramanıza uygun ürün için henüz ilan oluşturulmadı.

Saman 

Buğdaygiller ve baklagillerin kurutulmuş haline saman denmektedir. Saman hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Özellikle at, koyun, keçi ve inek gibi otlayarak beslenmekte olan hayvanlarda kullanılmaktadır. Yaz aylarında büyüyerek yeşillenen otlar çiftçiler tarafından kesilmekte ve kış için depolanmaktadır. Kış döneminde yeteri kadar çimen olmaması sebebi ile taze çimen doğrudan sindirilemediği durumlarda samana karıştırılarak kullanılmaktadır. Saman için yaygın olarak kullanılmakta olan bitkiler arasında çayır otu, çavdar ve çeşitli çimen türleri bulunmaktadır. Baklagillerden yonca da kullanılabilmektedir.  Samanın içerisinde bulunan tohum ve yaprak içeriği samanın kalitesini belirlemektedir. Çiftçiler bitkilerin tohumları tam oluşmadan fakat yaprakların en fazla olduğu dönemlerde otları kesmeye çalışmaktadır. Kesilmiş olan otlar yerde bırakılmaktadır. Böylece içerisinde bulunan nemin çoğu buharlaştırılır fakat makineler tarafından kolay bir şekilde toplanıp balyalanabilmesi için tamamen kuruması beklenmez. Hava durumuna oldukça duyarlı olan saman kuraklık zamanlarında hem yaprak hem de tohum çelimsiz olmaktadır. Eğer nemli bir hava bulunuyor ise samanlar daha balya haline getirilmeden çürüyebilmektedir. Ya da balyalama işleminden sonra çürüyebilir, küflenebilir. Bununla birlikte içerisinde hayvanları hasta edecek bazı toksinler oluşabilir. 

Saman Türleri 

Samanın türleri kullanılan bitkilere göre değişiklik göstermektedir. Balya saman, arpa samanı, buğday samanı, yulaf samanı en çok tercih edilen saman türleri arasında gelmektedir. 

  1. Balya saman arpa, yulaf, buğday, pirinç vb. tahılların başaklarından ayrılmasından sonra bitkilerin kalan kısımlarının balyalama makinesi ile sıkıştırılmasıyla elde edilmektedir. 
  2. Arpa samanı arpa bitkisi hasatı sonrasında geriye kalan sapın ve yaprakların saman makinesi ile öğütülmesi sonucu elde edilmekte olan sindirimi düşük olan kaba yemdir. 
  3. Buğday samanı olgunlaşmış olan buğday bitkisinin hasat edilmesinden sonra geriye kalan yaprakların ve sapın dövenle öğütülmesi ya da saman makinesi sonucu elde edilen kolay sindirilebilen bir yem türüdür.  
  4. Yulaf Samanı hasatı yapılmış olan yulaftan geriye kalan kısımlardır. Yeşil yulaf samanı ve sarı yulaf samanı olarak 2 farklı şekillerde kullanılmaktadır. Yeşil yulaf samanı, yulafın olgunlaşmamış halinin toplanmasıyla elde edilir. Sarı yulaf samanı, yulafın hasat döneminin belirlenerek o dönemde toplanması ile elde edilmektedir. 

Satılık Saman, Saman Fiyatları 

Saman fiyatları belirli kriterlere göre değişiklik göstermektedir. Saman çiftçiler tarafından sıklıkla kullanılan bir yem olduğu için fiyatları merak edilmektedir. Samanın türüne, samanın miktarına, samanın kalitesine ve çiftçinin belirlediği tutara göre saman fiyatları değişiklik göstermektedir. Saman alımı yapılırken toptan saman şeklinde satın alınırsa çiftçiler için daha uygun fiyatlara gelmektedir. Saman nemli ortamlarda muhafaza edilmediği sürece bozulma ve küflenme yapmaz bu sebeple de uzun yıllar kullanılabilmektedir. Toptan saman satın alarak hem daha uygun fiyatlara getirebilir hem de uzun süreler kullanabilirsiniz. Satılık saman ilanlarını sitemizden inceleyerek ihtiyacınıza en uygun olan samana kolaylıkla ulaşabilirsiniz.