pulluk.com bloga hoşgeldiniz!
Sektörden ve bizden haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
pulluk.com bloga hoşgeldiniz!
Sektörden ve bizden haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2021 yılında tarımsal desteklerin ilave 2 milyar lira yedek ödenekle birlikte 24 milyar liraya çıkarıldığını açıkladı.
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, TBMM Genel Kurulu’nda görülmekte olan 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi kapsamında bakanlığının bütçe görüşmeleriyle ilgili Genel Kurul’da bir konuşma yaptı. Pakdemirli, 2021 yılında ise 22 Milyar Lira ve 2 Milyar Lira ilave yedek ödenekle birlikte üreticilere toplam 24 Milyar Lira tarımsal destek sağlayacaklarını bildirdi.
Türkiye’yi tarım ve orman alanında daha güçlü bir noktaya taşımak amacıyla var güçleriyle çalıştıklarını dile getiren Pakdemirli, “Bu amaçla; Ülkemizin kalkınması, milletimizin refahının artırılması, gıda güvenliğinin sağlanması, ormanlarımızın yarını, suyumuzun geleceği için üretimde verimliliği ve kazançta bereketi sağlamak için tüm imkânlarımızı seferber ettik.” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı olarak “2021 yılını su ve sulamada hamle yılı” olarak kurguladıklarını belirten Pakdemirli, “Göreve geldiğim günden bu yana her zeminde ifade ettiğim gibi; Bir devlet için savunma ve yerli silah sanayi ne kadar önemliyse; o devlet için tarımsal üretim de o nispette öneme sahiptir. Yaşadığımız Pandemi süreci de bizi haklı çıkarmıştır.” İfadelerini kullandı.
Son 18 yılda alınan tedbir ve önlemler sayesinde Türkiye’nin pandemi sürecinde gıda arzı ile ilgili hiçbir sıkıntı yaşamadığını dile getiren Pakdemirli, aldıkları tedbirleri şöyle açıkladı:
“Gıda arz güvenliğimizde, milletimizin temel gıda maddelerinin temininde sorunumuz olmadı. Bu kapsamda Bakanlık olarak; Gıda ihtiyacını karşılayacak ürün stokları kontrol edilerek, fiyat artışlarının olmaması için takiplerimiz devam etmiştir. 2020 Aralık itibariyle 19,9 Milyar Lira destek ödenmiş olup, ödemeler devam etmektedir. Çiftçilerimizi ve mevsimlik tarım işçilerimizi sokağa çıkma yasağından muaf tuttuk. Çiftçi Kayıt Sistemi başvurularının e-devlet üzerinden yapılmasına imkan sağladık.
Gübre, tohum, ilaç, yem vb. tarımsal girdilerin üretim, erişim ve dağıtımı kesintisiz devam etti. Tarım takvimini de dikkate alarak ilave yazlık ekim yapmaya uygun 24 ilimizde, %75 hibe tohum temini ile “Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesi’ni” başlattık. “Milli Emlak Genel Tebliğinde” gerekli düzenlemeleri yaparak, atıl hazine arazilerinin etkin bir şekilde tarımsal üretimde kullanılmasını sağladık. Hububat, baklagil, fındık, kuru kayısı, çeltik ve yaş çay alım fiyatlarını hasat öncesinde açıkladık.
Çiğ Süt Prim Desteğini ilk altı ay için 15 kuruşa kadar artırdık, Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları için ise desteği 40 kuruş olarak verdik. Ekim, Kasım, Aralık desteğini 30 kuruş olarak vereceğiz. Çiğ süt tavsiye fiyatı 2 Lira 80 Kuruş ve 30 Kuruş destek ile 3 Lira 10 Kuruş olarak açıkladık. Ekmeğin hazır ambalajlı veya ambalaj içerisinde vatandaşa ulaştırılmasını zorunlu hale getirdik. Zirai kredilerin anapara ve faiz tutarlarını 6 ay süreyle faizsiz olarak erteledik.”
“TARIM SEKTÖRÜ SON 17 YILIN 14’ÜNDE BÜYÜDÜ”
Tarım, orman ve balıkçılık sektörünün uygulanan doğru ve akılcı politikalarla 17 yılın 14’ünde büyüme göstererek ortalama %2,8 büyüdüğünü ve bugün önemli birçok Avrupa ülkesini geride bıraktığına anlatan Pakdemirli, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin sağladığı hızlı karar alma mekanizması ile 2018 yılını %2,1 ve 2019 yılını ise % 3,7 büyüyerek tamamladığını söyledi.
Sektörün 2020 yılının ilk dokuz ayında ise ortalama %5,3 büyüme kaydettiğini anlatan Pakdemirli, gayrisafi hasılanın son iki yılda %47 artışla 277,5 milyar liraya çıkardıklarını, belirtti.
“TARIMDA NET İHRACATÇI BİR ÜLKEYİZ”
Türkiye’nin 2019 yılında 48,5 milyar dolarlık tarımsal GSYH ile Avrupa’da lider, dünyada ilk on arasında yer aldığını hatırlatan Pakdemirli, “Ülkemiz tarımda net ihracatçı bir ülke konumundadır. 18 Milyar Dolarlık tarımsal ihracatla, 5,3 Milyar Dolarlık dış ticaret fazlamız bunun ispatıdır. Son 2,5 yılda %6,5 artışla 50,7 Milyar Dolar ihracatımız olurken, dış ticaret fazlamız ise 14,6 Milyar Dolar olmuştur. 2020 yılı ilk on ayında ise Covid-19 salgınına rağmen, 15,1 Milyar Dolar tarım ve gıda ürünleri ihracatı yaptık ve 4,5 Milyar Dolar dış ticaret fazlası verdik.” değerlendirmesinde bulundu.
“MAZOT MALİYETİNİN YÜZDE 50’SİNİ KARŞILIYORUZ”
2020 yılı üretim sezonunda tarımsal destekleme uygulamalarında, gübre desteği başta olmak üzere bazı desteklerde birim destek miktarlarını artırdık, bazı konularda ise yeni destekleri devreye aldıklarını belirten Pakdemirli, mazot maliyetinin % 50’sini karşılamaya devam ettiklerini, kütlü pamuk prim desteğini %37,5 artışla kg başına 1 Lira 10 Kuruş yaptıklarını, yağlık Ayçiçeği prim desteğini, kg başına %25 artışla, 50 Kuruşa çıkardıklarını, sürü büyütme ve yenileme desteği kapsamında anaç vasfı kazanmış dişi kuzularına ilave 100 Lira destek ödemeye başladıklarını söyledi.
Son 18 yılda tarımsal destek miktarında 12 katlık rekor artış sağladıklarını ifade eden Pakdemirli, reel rakamlarla toplam 311 Milyar Lira hibe destek ödemesi yaptıklarını dile getirdi.
“2021 YILINDA ÇİFTÇİLERİMİZE 24 MİLYAR LİRA DESTEK ÖDEMESİ YAPACAĞIZ”
Bakan Pakdemirli, son iki yılda destekleri, %52 artışla, 22 Milyar Liraya çıkardıklarını ve 2018-2020 Aralık itibariyle toplamda 51,6 Milyar Lira destek ödemesi yaptıklarını söyledi.
Pakdemirli, 2021 yılında ise 22 Milyar Lira ve 2 Milyar Lira ilave yedek ödenekle birlikte üreticilere toplam 24 Milyar Lira tarımsal destek sağlayacaklarını bildirdi.
Hayvancılık desteği kapsamında, 2020 Aralık itibariyle 7,4 milyar lira ödeme yaptıklarını belirten Pakdemirli, “Hayvancılığa 2003-2020 döneminde Aralık itibariyle, günümüz rakamlarıyla toplam 74 Milyar Lira ödedik. Böylelikle hayvancılık desteklerinde de 60 kat artış sağlamış olduk. Su ürünleri yetiştiriciliğine bugüne kadar 1,6 Milyar Lira destek ödemesi yaptık.” Dedi.
“TARSİM KAPSAMINDA 6,9 MİLYAR LİRALIK HASAR TAZMİNATI ÖDENDİ”
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında; Bugüne kadar 12 bin projeye reel olarak, 10 Milyar Lira hibe desteği ile 100 bin istihdam sağladıklarını anlatan Pakdemirli, TARSİM kapsamında ise toplam 282 Milyar Lira değerinde tarımsal varlığın sigorta altına alındığını ve 6,9 Milyar Lira hasar tazminatı ödendiğini söyledi.
15 yıl aradan sonra geçen yıl Tarım Orman Şûrası’nı yaptıklarını dile getiren Pakdemirli, bu kapsamda hazırladıkları 38 maddelik eylem planını kamuoyuyla paylaştıklarını ve 2021 yılında hayata geçirilecek eylem planları ile ilgili 23 Aralık’ta bir toplantı yapacaklarını belirtti. Bakan Pakdemirli, Şura kapsamında Dijital Tarım Pazarı, Dijital Tarım Orman Akademisi, Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık ve Tarımın Geleceği Geleceğin Tarımı gibi birçok projeyi hayata geçirdiklerini dile getirdi.
2020 yılını Tarım ve Orman Bakanlığını dijitalleşme yılı olarak kurguladıklarını anlatan Pakdemirli, bu kapsamda da akıllı küpe, elektrikli traktör, e-tarım portalı, orman yangınlarında İHA kullanımı gibi uygulamaları da hayata geçirdiklerini söyledi.
“BİTKİSEL ÜRETİM MİKTARINI 124 MİLYON TONA ÇIKARDIK”
2002 yılında 97 milyon ton olan bitkisel üretim miktarını 2019 yılında 115 milyon tona, 2020 yılında ise 124 milyon tona çıkardıklarını dile getiren Pakdemirli, bu dönemde tohumluk üretimini 8 kat artışla, 1 milyon 143 bin tona ulaştırdıklarını belirtti.
Tütün mamullerinde en az %30 oranında yerli tütünlerin kullanımını zorunlu hale getirdiklerini kaydeden Pakdemirli, 316 büyük ovayı da koruma altına aldıklarını söyledi.