pulluk.com bloga hoşgeldiniz!

Sektörden ve bizden haberlere buradan ulaşabilirsiniz.

27 Sebze ve Meyve Ürününe Açıkta Satış Yasağı Geldi

29 June 2021 27 Sebze ve Meyve Ürününe Açıkta Satış Yasağı Geldi

Sebze ve Meyvelerin ambalajlı şekilde taşınmasında, depolanmasında ve perakende satış süreçlerinde uygulanması gereken ambalajlanma standartları belli oldu.  Ticaret bakanlığı tarafından hazırlanan tebliğe göre marketlerde satışı yapılan aralarında çilek, dut, erik, frenk üzümü, kayısı, incir ve kiraz gibi meyve ve sebzelerinde olduğu 27 ürün için açıkta satış yasağı geliyor. Yeni düzenleme ise 1 Temmuz 2022'de uygulanmaya başlanacak. 

 

Ticaret bakanlığı tarafından hazırlanan "Sebze ve Meyvelerin Toptan ve Perakende Ticaretinde Uyulması Gereken Standartlar Hakkında Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Buna göre, malların ambalajlanmasında kullanılacak ürünler tek kullanımlık ya da tekrar kullanılabilir olacak. 

Mallar, uygun şarlar sağlanarak ve koruma ile taşımaları sağlanacak şekilde ambalajlanacak. Ambalajlar bütün yabancı maddelerden arındırılacaklar. 

Tekrar kullanılabilir olan ambalaşklar ise her kullanımda gıda güvenilirliğine uygun şekilde dezenfekte edilecek.

Dolu ambalajlar ise en fazla 30 kilogram ağırlığında olacak şekilde paketlemeler gerçekleştirilecek. 

27 Ürün Açıkta Satılmayacak

Soğuk zincire tabi ürünler ahududu, böğürtlen, çilek, dut, erik, Frenk üzümü, incir, kabak çiçeği, kayısı, kızılcık, kiraz, kuşkonmaz, mango, mangostan, mantar, yaban mersini, nekdarin, çarkıfelek, ejder meyvesi, soya filizi, şeftali, Trabzon hurması, üzüm, vişne, yeni dünya ve zerdali olarak belirlendi.