pulluk.com bloga hoşgeldiniz!
Sektörden ve bizden haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
pulluk.com bloga hoşgeldiniz!
Sektörden ve bizden haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
Hepimiz buğday kelimesinin ne anlama geldiğini biliyoruz. Peki buğday çeşitleri ve buğday fiyatları hakkında hepimiz fikir sahibi miyiz? Buğday, dünyada birçok insanın yiyecek ihtiyacının karşılanması açısından çok büyük bir öneme sahiptir. Türkiye’de buğday ve buğdaydan elde edilen gıda maddelerinin tüketimi birinci sırada yer almaktadır.
Buğdayın bir tanesinin içinde bileşim olarak ortalama %12 su, %70 karbonhidrat, %12 protein, %2 yağ, %2,2 selüloz ve %1,8 kül içermektedir. Öğütme sonucunda ortaya çıkan kepek ve diğer yan ürünler ile düşük kaliteli buğdaylar hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Türkiye'de yetiştirilen buğday tür olarak çok farklıdır. Bir zamanlar bu ürünün çeşitleri fazla yetiştiriliyor olsa da son 50 yılda özellikle ekmeklik çeşitlerin üretilmesi artış göstermiştir.
Buğday tüm çiftlik hayvanlarında enerji kaynağı amacıyla kullanılmaktadır. Diğer tahıl grubu olan mısır, arpa ve yulaf gibi hayvanlar için en önemli enerji deposudur. Enerji sıralamasında ise mısırla birlikte başı çekmektedirler. Yem olarak en çok çavdar ve buğdayın bileşimi ile elde edilmiş olan tritikale bitkisi kullanılır.
Buğdaydan Türeyen Tritikale Nedir?
Tritikale kavramını ilk defa duyacak olan okurlarımız elbette vardır. Peki buğdaydan türeyen tritikale nedir? Nerelerde yetiştirilir? “Tritikale” buğday ve çavdarın bileşimi ile elde edilmiş olan, buğdayın verim yüksekliğini ve tahıl kalitesi ile çavdarın hastalıklara ve toprak özellikleri de dahil olmak üzere çevre koşullarına dayanıklılığını birleştiren bir yem bitkisidir. Yüksek genetik özellikler içeren bitki kaba yem, saman ve tahıl olarak kullanılabilir. Kaba yem olarak tritikale yüksek kaliteye sahip olup, yılda iki kez ürün alınabilir. Erozyondan kaynaklanan hasar görmüş toprakları koruma özelliği bulunan bitki, uygun dönemde hasat edilip silaj yapıldığında, süt verimini olumlu yönde etkilemektedir.
Bitkisel özellikleri yönünden bakmak gerekirse tritikale; boyu uzun, sapının sağlam ve kuvvetli olması nedeniyle yatmaya karşı oldukça dayanıklı bir bitkidir. Ekmeklik buğday çeşitlerinden yaklaşık bir hafta önce çiçeklenmesine rağmen dane doldurma süresi daha uzun olan bir buğday türüdür. Bu ürün türünde hasatta geç kalınmadıkça dane dökme sorunuyla karşılaşılmamaktadır. Tritikale buğday ve arpa üretimi için uygun olmayan alanlarda yetiştirilebilmektedir.
Buğday Çeşitleri
Buğday çeşitleri nelerdir? Buğday, rengine ve formuna göre önce ana gruplara ayrılır.
Buğday Fiyatları
En çok merak edilen konulardan bir tanesi de 2021 buğday fiyatlarıdır. Her üründe olduğu gibi buğday grubunda da sabit bir fiyat bulmak imkansızdır. Buğdayın fiyatları içinde bulunduğunuz zamana, buğdayın çeşidine göre farklılık gösterebilmektedir. Ancak ortalama olarak fiyat vermek gerekirse 50 kilogramlık yemlik buğday fiyatı 250 TL ile 350 TL arasındadır. Toptan buğday satışları genellikle ton hesabıyla yapılmaktadır. Toptan buğdayın tonu ortalama olarak 1850-2000 TL arasında satılmaktadır.