pulluk.com bloga hoşgeldiniz!

Sektörden ve bizden haberlere buradan ulaşabilirsiniz.

Domates Nasıl Yetiştirilir? Türkiye'de Yetişen Domates Türleri Nelerdir?

1 October 2021 Domates Nasıl Yetiştirilir? Türkiye'de Yetişen Domates Türleri Nelerdir?

Her öğünde ve her yemekte sıkça kullanılmakta olan domates, sofraların vazgeçilmez sebzelerinden biridir. Domates evlerde ve tarlada, saksı içerisinde yetiştirmeye uygundur. Çeşitli türleri olan domates nasıl yetiştirilir? Soruları oldukça merak edilmektedir. Bu yazımızda sizler için bu sorularının cevabını bir araya topladık. 

Domates; kahvaltıda, sulu yemeklerde, makarnada salatalarda, pizzada, kısacası sofradaki hemen her çeşit yiyecekte kullanılmakta olan, oldukça yaygın bir sebzedir. İlkbaharda gübrelenen toprak domates yetiştirmek için uygundur. Domates, tarla ve saksılarda yetiştirilmeye uygun bir sebzedir. Domates fideleri yetiştikleri toprakta ne çok alçak ne de çok yüksek olabilir. Bol güneş ışığı ve bol su ile beslenen domates fideleri kısa sürede gelişmeye başlar. Ancak domatesin toprağı soğuksa çimlenme hızı yavaşladığından büyüme hızı da düşecektir. Bahçeye dikilen domates fideleri çok su ister. Özellikle havaların serin olduğu zamanlarda haftada birkaç gün tekrarlanan sulama fidelerin sağlığı için önemlidir. Saksı domates fideleri de bol suya ihtiyaç duyar. Domatesler gelişme döneminde çok suya ihtiyaç duyarlar ve hasata yakın olduklarında sulamayı sevmezler. Bu nedenle hasat mevsiminde domateslerin fazla sulanmaması gerekir. 

Domates Nasıl Dikilmektedir? 

Fideler satın alındıysa ya da ocaktan köklendiyse hemen dikimi yapılmalıdır. Domates fidesi dikimi yapmak için aşağıdaki adımların uygulanması yeterli olmaktadır. Domates nasıl yetiştirilir sorusunun cevabı dikiminde saklıdır. 

  • Fideyi dikmek için bir çukur açılmalıdır. Çukur için belirli bir derinlik ölçüsü yoktur. Çünkü domates fidesine bağlı olarak derinlik değişmektedir. Elinizde bulunan fidenin yalnızca yaprak kısımları toprak üzerinde kalacak şekilde dikim yapılmalıdır. Eğer fide çok büyük ise çukur içerisine fideyi yatırılabilir ve yalnızca üst bölümünü toprak üstünde kalacak şekilde dikebilirsiniz.
  • Açılmış olan çukur içine bir avuç kadar hayvan gübresi koyulmalıdır. Bir miktar can suyu verilir ve domates fidesinin dikimi yapılır. Çukur toprak ile kapatılır. El ile üst kısımdan toprak hafif bir şekilde ezilir. Fidenin gövdesi elinizden geldiği kadar toprak altında tutulmaya çalışılmalıdır.

Domates Yetiştirirken Nelere Dikkat Edilmelidir? 

  • Eğer saksıda domates yetiştirilecekse saksının derin olmasına dikkat edilmelidir. Dar ya da küçük saksılarda domates sağlıklı yetişmez.
  • Saksıda yetiştirilen domatesin çok su kaybetmesini önlemek için ise saksıya perlit eklenir ya da ponza taşı koyulur. Bu sayede su kaybı engellenir.
  • Sulama yapılırken sık sık yapmak yerine derin kısımların iyice sulanması gün içerisinde yeterli olmaktadır.
  • Yaprak kısımlarının çok sulanmaması veya ıslatılmaması gerekir. Yapraklar ıslak olursa domates hastalık kapabilir.
  • Saksıda yetişen domatesler güneş alan bir yere koyulmalıdır. Ayrıca her gün bir defa derinlemesine sulanmalıdır.

Domates Nerede Yetiştirilmektedir? 

Domates ılıman iklimi tercih eden bir sebze türüdür. İdeal domates yetiştirme ortamı 18 ile 27 santigrat derece arasında olmalıdır. Domates, sıcaklığın 10 derecenin altında olduğu veya şiddetli yağışların olduğu bölgelerde zarar gören bir sebzedir. Çok fazla nem alan domates çiçekleri çürümeye başlar. Türk domatesleri genellikle Ege Denizi, Akdeniz ve Marmara kıyılarında yayılış gösterir. Bu alanlara ek olarak Tokat ve Şanlıurfa illeri de domates yetiştirebilmektedir. Antalya, yaklaşık %20,6'lık bir oranla domates yetiştiriciliğinde ilk sırada yer almaktadır. Onu %20,2 ile Bursa ve %7,8 ile İzmir yakından takip etmektedir. Domates; dünyada en çok üretilen ve tüketilen sebzedir. Tarım ürünlerinin başında domates üretimi son derece yaygındır. Konserve, ketçap, dondurulmuş domates, ketçap ve turşu gibi farklı gıda sektörlerine uygun olan domates, tüm sofraların temel gıdasıdır. Bu nedenle domates dünyanın tüm ülkelerinde çok önemlidir.