pulluk.com bloga hoşgeldiniz!
Sektörden ve bizden haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
pulluk.com bloga hoşgeldiniz!
Sektörden ve bizden haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
Kasım Ayında Hangi Tarım Ürünleri Yetişir?
Sonbaharın en güzel ayı Kasım’da hangi tarım ürünlerini yetiştirme imkânımız vardır? Soruları artık arama motorlarında sıkça araştırılmaya başlandı. Her ne kadar seracılık faaliyetlerinin yaygınlaşması ile her mevsim her sebze ve meyve ulaşmak kolay olsa da her dönem için kendi mevsiminde üretilen ve yenilen sebze ve meyvenin yeri başkadır. Bundan dolayı mevsimin havasına uygun besleyici değerleri yüksek hangi sebzeleri ve meyveleri Kasım ayında üretebilir ve tüketebiliriz bir bakalım. Kasım ayı sebzeleri: bakla, sarımsak, patates, yulaf, çavdar, zeytin, mısır, ıspanak, havuç, bezelye, enginar olurken kasım ayı meyveleri; nar başta olmak üzere, turunçgiller de yavaş yavaş bu mevsimde dallarından hasat edilmeye başlanır.
Türkiye dört mevsimi belirgin yaşayan bir orta kuşak ülkesidir. Kasım ayında sıcaklıklar doğudan batıya doğru iyice düşer. Ancak iklim ve toprak yapısının bölgeler arasında değişiklik göstermesi ile farklı sebze ve meyveleri bir arada tüketebilme imkânımız bulunmaktadır. Bu sebze ve meyveler nasıl yetişir detaylı olarak inceleyelim.
Bakla
Bakla yetiştiriciliği için en uygun dönem Kasım ayları olmaktadır. Bu sebze özellikle büyüme ve gelişme dönemlerinde bol su ister. Ancak suyu düzenli aralıklarla alması besleyiciliği sağlaması açısından çok önemlidir. Sonbahar yağmurlarını oldukça seven bu sebze Kalsiyumu zengin topraklarda kısa sürede yetişir. Baklanın sofralarımızda yerini alması ise uzun sürmez.
Sarımsak
Kastamonu/Taşköprü sarımsağı oldukça meşhur olsa da aslında aşırı derece yağışlı olan Karadeniz kıyıları hariç hemen hemen her yerde sarımsak yetiştiriciliği yapılabilir. Kasım ayında Karadeniz iç kesimlerinde taze sofralık sarımsak yetiştirebilirsiniz. Sarımsak yetiştirmek bir ustalık ve beceri ister. Dikimi esnasında bazı hususlara dikkat etmelisiniz. Örneğin; sarımsağın diş kısımları yani uçları görülecek ve ters dikilmeyecektir.
Kasım’da Yulaf ve Çavdar
Serin havaların en çok aranan tahılları içerisinde yer alır yulaf. Bundan dolayı ekim sonu Kasım başı derken sıcaklıklar 15 dereceyi geçmeden dikilmelidir. Humuslu, killi, kumlu topraklarda yulaf yetiştiriciliği oldukça kolaydır. Bu tahıl serin hava ve yüksek nem ile kısa sürede yetişir.
Yulaf gibi soğuk havalara dayanıklı bir başka tahıl ürünü de Çavdar olmaktadır. Sonbaharda ekilir ancak bir sonraki yıl yaz ayında biçilir. Çavdar yetiştiriciliği için kumlu ve milli topraklar olması yeterlidir. Köklerini kolayca saldığından su isteği de pek olmaz.
Ispanak
Kasım ayını en çok seven sebze ıspanak olmaktadır. Kasım ayında raflarda en çok görmeye alışık olduğumuz ıspanağı yetiştirmek ise oldukça kolaydır. Ne çok sıcak ne fazla soğuk sevmeyen bu bitki kasım ayının gündüz ve gece sıcaklığını sever. Ülkemizde neredeyse tüm bölgelerde rahatlıklar yetiştirilir.
Havuç
16 ila 18 derece sıcaklıklarda yetişebilen bu sebze insan sağlığında göz ve diş başta olmak üzere pek çok faydası olduğundan en çok tüketilmesi gereken sebzeler arasındadır. Kasım ayında çimlenme ve sonrasındaki soğuklara karşı da dayanıklı olması ile rahatça bu dönemde yetiştirilir. Havuç yetiştirme ülkemizin pek yerinde yapılmaktadır.
Zeytin
Zeytin için Kasım ayı özellikle Ege bölgesi için yağlık ve sofralık türünün hasat zamanıdır diyebiliriz. Zeytin yapısı itibari ile ılıman ve yağışlı ortamları sever. Bundan dolayı ekim ve kasım aylarındaki yağmurlar ve sıcaklıklar ile olgunlaşmaları tamamlanır.
Patates, Nar, Turunçgiller ve Seracılık
Kasım ayında genelde ekim dikim yapılacak alanların düzenlemeleri yapılır. Özellikle patates ve sera içerisinde ekim ve dikimleri yapılacak fideler bu dönemde hazırlanır. Ayrıca tüm tahıl tarlaları bu dönem içerisinde sürülür, ekime hazır hale getirilir. Bu dönem hasat edilen meyveler arasında ise nar, cennet hurması, mandalina ve diğer turunçgiller bulunmaktadır.