pulluk.com bloga hoşgeldiniz!

Sektörden ve bizden haberlere buradan ulaşabilirsiniz.

Kuru Fasülye Nasıl Yetiştirilir. Kuru Fasülye Türleri

25 August 2021 Kuru Fasülye Nasıl Yetiştirilir. Kuru Fasülye Türleri

Evlerin Vazgeçilmezi Kuru Fasulye

Zengin ya da fakir herkesin sofrasında severek yenilen yemeklerde kuru fasulye başta gelir. Doyurucu, besleyici ve protein kaynağı her derde deva bir üründür. Pilavın kardeşi, turşunun en iyi arkadaşıdır. Üstelik çeşit çeşit yapılır. Bol etli, pastırmalı, sucuklu ve sade olarak her şekilde afiyetle yenir. Bir de soğan olmalı ki yanında tadından yenmesin. Peki nereden geliyor bu kuru fasulye? İlk nerede ortaya çıktı? Türk mahsulü mü, yabancı mı? Elbette diğer ülkelerce de sıklıkla kullanılmakta. Hatta bizim milletimiz dışında herhangi bir yerde de hemen hemen aynı şekilde pişirilmekte. Kullanılan baharatlarda ufak tefek değişikler dışında her zaman bildiğimiz lezzete ulaştık.

Tarihte Kuru Fasulye

Öğünlerimizde sıklıkla yer verdiğimiz kuru fasulyenin tarihteki yeri araştırıldığında ilk olarak Amerika'dan geldiği tespit edilmiş. Daha sonra Avrupa'da yayılmaya başlamıştır. Kuru fasulye tarihi incelendiğinde Türkiye'ye 18. Yüzyılın ikinci yarısından sonra girdiği tahmin edilmektedir. Üstelik Amerika'da yaklaşık 200 çeşit kuru fasulye çeşidinin mevcut olduğu tespit edilmiş. Hemen hemen her toprakta yetişiyor ve soğuğa oldukça duyarlıdır. Tohum olarak yetişir ve günümüzde ortalama 80 çeşidi tüketilmektedir. Ülkemizde Akdeniz bölgesinde sera yetiştiriciliği kullanılarak üretilmektedir. Sıklıkla tükettiğimiz fasulye çeşitleri:

  • Tombul Fasulye: Beyaz renkli, çoğunlukla küçük ve oval şekillidir.
  • Horoz Fasulye: Uzun yapılı, orta büyüklüktedir.
  • Dermason Fasulye: İri taneli, beyaz ve yassı şekillidir. Diğer çeşitlerin dışında bir ucu düz, diğeri yuvarlaktır.
  • Çalı Fasulye: Orta büyüklükte, beyaz ve iri tanelidir.
  • Selanik Fasulye: İri taneli, beyaz, yassı ve uçları yuvarlaktır.
  • Şeker Fasulye: Yuvarlak şekilli ve beyaz renklidir.
  • Barbunya: Beyaz üzerine kırmızı çizgileri vardır. Yuvarlak iri tanelidir.
  • Battal Fasulye: Böbreği andıran oval şekillidir.
  • Bomba Fasulye: Beyaz, oval, iri tanelidir.

Kuru Fasulyeyi En İyi Biz Yaparız!

Milletçe sevdiğimiz, benimsediğimiz her şeyi bizim olarak adlandırırız. Belki de bizim sıcak kanlı genlerimizden süregelmektedir. Başka bir ülke bu yemek bizim dediğinde dahi şiddetle karşı çıkarız. Örneğin; koşumuz Yunanistan ile birçok ortak yemeğimiz var. Baklava, cacık, pilaki, sarma vb. yemekleri aynı şekilde onlarda benimsemiş ve senelerce sofralarından eksik etmemişler. Bize göre de hepsi bizim yemeğimiz ilk bizde doğdu, biz geliştirdik. Kuru fasulye de ne kadar tarihi gözler önüne serilebiliyor olsa da bizim kalacak yemekler arasında. Türk mutfağının göz bebeği, sofraların vazgeçilmezi, mezelerin en güzeli kuruyu kimseye veremeyiz. Dünyada da bu durum biliniyor olmalıdır ki ünlü gastronomi kitaplarında bile Türk usulü kuru fasulye tariflerinin yer aldığı tespit edilmiştir.

Olsa da Yesek!

Hafta, bilemedin ayda en az evimizde pişen fasulyeyi firmamızdan temin edebilirsiniz. Toptan kuru fasulye fiyatı ise perakendeye oranla daha uygun olacaktır. Tabi toptan kullanım için ya aile mevcudunun fazla olması ya da bu alanda bir perakende satış işi içerisinde olmak gerekiyor. Bu yöne bir arayış söz konusu ise firmamızda kuru fasulye hal fiyatı alarak en uygun ve en güzel ürünler bulunabilmektedir.