pulluk.com bloga hoşgeldiniz!
Sektörden ve bizden haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
pulluk.com bloga hoşgeldiniz!
Sektörden ve bizden haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
Organik Tarım Desteği
Organik tarım; diğer tarım yöntemlerine göre çevresel zararı en aza indirgeyen, katkısız üretimi ilke edinmiş, organik mevzuatlarca onaylı destek maddelerinin kullanıldığı bir tarım yöntemidir. Organik tarım ürünleri günümüzde pazar alanı çok artmış, revaçta ürünlerdendir. İçeriği doğal, katkısız olan ve belgeli, sertifikasyonu kanıtlanmış ürünler çok daha güvenilir kabul edildiğinden daha tercih edilir hale gelmişlerdir. Ancak üretim süreci boyunca yalnızca kimyasal ürün kullanılmamış her ürün organik kabul edilemez. Üretim sonunda ortaya çıkan ürünün organik kabul edilebilmesi için organik tarım kurallarına göre elde edilmesi gereklidir. Organik ürünler yalnızca besin ögelerini içermez. Organik üretim sektörü geniş bir yelpazede incelenmektedir. Bunlara tekstil, döşeme, giyim, sağlık ürünleri, kozmetik sektörleri de dahildir. Organik ürün üretimi, tüketiciler tarafından oldukça rağbet gören ve desteklenen sektörler olduğu gibi devlet tarafından da çeşitli prosedürler tamamlandığında desteğin sağlandığı bir alandır. Tarım ve Orman Bakanlığı bu konudaki destekleri titizlikle yürütmektedir. Ürün denetimleri, güvenilirlikleri, organik tarım ürünleri üretim aşamaları üreticinin başvurusundan sonra detaylı incelenip gereken devlet desteği sağlanmaktadır. Son yıllarda bu alan için ayrılan bütçe desteği önceki yıllara göre artış göstermiştir. Bu durum organik ürünlere gösterilen ilginin artışı ile ilişkilendirilebilir.
Organik Tarım Desteği Kriterleri
Tarım Bakanlığı tarafından verilen desteğin alınabilmesi için üretici öncelikle doğaya zarar vermeyecek şekilde üretim koşulları sağladığını, toprak verimliliğine zarar verecek uygulamalardan kaçındığını, çevresel ve beşerî faktörlere verilen zararın en az düzeye indirildiğini, az bulunan kaynakların kullanımının da aynı şekilde en aza indirildiğini kanıtlamalıdır.
Organik tarımın yapılacağı alan da eski geleneksel yöntemlerin uygulandığı alanlar olmamalıdır. Çünkü geleneksel tarımda uygulanan yöntemler organik tarım ürünleri yetiştirilecek alana zarar vererek organik tarım ilkelerinin uygulanmasına engel olacaktır. Bunu engellemek adına seçilen alan koşullara uygun olmalıdır. Gerekli devlet desteğinin sağlanmasında bir diğer kriter ise üreticinin üretimin her anında denetlenmeyi kabul etmesi gerekmektedir. Çünkü organik tarım sektörü çeşitli sertifikasyonlara sahip olması gereken, kontrollerden geçerek uygunluğu tespit edilen ürünleri içermek zorundadır. Bu güvenilirliği sürdürebilmek adına denetlenmelerin her anda yapılabileceği üretici tarafından bilinmek ve kabul edilmek zorundadır. Üretici aynı zamanda doğru ve gerçek kayıtlar tutmak zorundadır. Ürünlerin kullanım ömrü, raf süreleri, bozulmasına neden olacak etkenler ve saklama koşullarını içeren doğru içeriklere sahip uygun kullanım koşulları üretici tarafından belirlenmelidir. Organik tarım ürünleri üretimi için gerekli tüm bu aşamalar gerçekleştirildiğinde Organik tarımda devlet desteği sağlanabilmektedir.
Organik Tarım Desteği Neleri İçerir?
Organik tarım desteği bakanlık tarafından belirlenmiş süreler içerisinde, üreticinin bulunduğu il ve ilçe tarım müdürlüklerine 'Organik Tarım Desteği Dilekçesi' ile alabileceği destektir. Bu desteği meyve-sebze üreticileri, ekonomik değeri olan ve olmayan tarla bitkileri ve orman ürünleri üreticileri, tıbbi bitki üreticileri alabilir. Tarım Bakanlığı'nın ÇKS sistemine kayıtlı tüm üreticiler bu desteğe başvurabilmektedirler. Başvuru süreleri sektör alanına göre değişiklikler göstermektedir. Desteğin alımı için üretici toprak-bitki uyumunu, ürün yetiştirme zamanının uygunluğunu, üretim için gerekli alan yeterliliğini kanıtlamak zorundadır.
Organik tarım desteği her yıl için dekar başına belirlenen miktar kadar verilmektedir. Organik tarım ürünleri sektördeki diğer ürünlere göre daha maliyetlidir. Geleneksel sistemden farklı olarak sağlanan üretim, çalışan giderlerinin fazlalığı, dayanma sürelerinin kısa olması, her ürünün her istenen zamanda yetiştirilememesi sebebiyle maliyeti artırmış durumdadır. Sağlanan devlet desteğinin alınması bu maliyet fazlalıklarından dolayı üretimde oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Destek ödemeleri ise her yıl bakanlığın belirlediği süreler doğrultusunda üreticiye ulaştırılmaktadır.