pulluk.com bloga hoşgeldiniz!

Sektörden ve bizden haberlere buradan ulaşabilirsiniz.

Türkiye'de Yetişen Sarımsak Türleri Nelerdir?

18 October 2021 Türkiye'de Yetişen Sarımsak Türleri Nelerdir?

 Birçoğumuzun sofrasından eksik etmediği sarımsak; ülkemizin verimli topraklarında yetişme imkanı bulan bir üründür. Sarımsak; kendine has kokusu yüzünden tercih edilememesi bir yana içerdiği mineraller açısından oldukça zengindir. Faydaları saymakla bitmeyen sarımsak, Türkiye'de özellikle Kastamonu bölgesinde yetiştirilir. Tescilli bir ürün olan Taşköprü Sarımsağı Kastamonulular için beyaz altın demektir. Birçok çeşidi bulunan sarımsak özellikle antibiyotik yapımının ham maddesi olarak işlem görmektedir.

Doğal Antibiyotik Olan Sarımsak

Soğansı bitkiler familyasında yer alan sarımsağın  latincesi Allium Sativum'dur. Soğan ve pırasa gibi bitkilerle aynı aile içerisinde yer alır. İlk yetişme alanının Orta Asya olarak düşünüldüğü sarımsak günümüzde birçok ülkede yetişme şansı bulur. İçerdiği zengin mineraller sayesinde eskiden beri hastalıklara karşı ilaç olarak kullanılmıştır. Eskilerden beri iltihap söktürücü olarak kullanıldığı bilinmektedir. 

Tarımda önemli bir yer edinen sarımsak Ülkemizin birçok ilinde yetişir. Özellikle Kastamonu ilinin Taşköprü ilçesinde yetiştirilen sarımsak içerdiği mineraller sayesinde dış pazarda da alıcı bulur. Birçok faydası bulunan sarımsak Taşköprü ilçesiyle anılmaktadır.

Sarımsak Çeşitleri Nelerdir?

Sarımsağın bilinen birçok çeşidi vardır. Dünya'da da yaygın olan sarımsak tarımı, Türkiye'de de ilk sıralarda yer alır. Türkiye'nin ılıman iklim kuşağında yer alması sarımsak ekimi için avantaj sağlar. Dünya'da 700'e yakın türü bulunan sarımsağın; Türkiye'de ise 170' e yakın türü bulunur. Ülkemizde bulunan en yaygın sarımsak çeşitleri ise; Taşköprü Sarımsağı, Balıkesir Sarımsağı, Kara Sarımsak, İspanyol Sarımsağı ve Edirne Sarımsağı olarak ifade edilebilir.

  • Taşköprü (Kastamonu ) Sarımsağı; Ülkemizde özellikle ihracat pazarında oldukça aktif bir üründür. Kış şartlarına karşı dayanıklı olan Taşköprü Sarımsağı' nın kabuk rengi ise pembe gibidir. Kastamonu’nun topraklarında yetişen Taşköprü Sarımsağı içerdiği germanyum ve selenyum açısından dış pazar içinde rağbet edilir. Yetiştiği toprağın içeriği kaliteli sarımsak üretimi açısından oldukça önem arz eder.
  • Edirne Sarımsağı; Marmara Bölgesinde yetiştirilir. Edirne Sarımsağı özellikle Marmara'nın batı bölgelerinde dikimi yapılan küçük boyutta bir sarımsak türüdür. Kabuk rengi beje yakın olan Edirne Sarımsağı ağırlık olarakta diğer sarımsaklara oranla hafiftir. Bir baş Edirne Sarımsağı yaklaşık olarak 20-25 gram ağırlığındadır.
  • İspanyol Sarımsağı; Türkiye'de en az ekimi yapılan özellikle tarımı yapılmaya çalışılan sarımsak çeşidi İspanyol Sarımsağıdır. Ülkemizde en az çeşidi bulunan İspanyol Sarımsağı daha çok Batı ülkelerinde yetiştirilir.
  • Balıkesir Sarımsağı; Ömrü fazla olmayan bir sarımsal çeşitidir. Kurudan ziyade taze olarak tüketime elverişlidir. Dişlerin üzerindeki kabuklar çok çabuk kopar. Beyazımsı kabuğunun üstü siyaha kaçan kabuklarla örtülü olan Balıkesir Sarımsağı Marmara Bölgesi'nin güney tarafında ekimi yapılır. 
  • Kara Sarımsak; Ülkemizde yaygın olarak ekilen sarımsak çeşitidir. Genellikle taze sarımsak elde etmek için tarımı yapılır. Tadı oldukça acı olan Kara Sarımsak diş boyutu olarak oldukça iricedir.

Sarımsağın İnanılmaz Faydaları

İçerdiği zengin mineraller ve vitaminler sarımsağın doğal ilaç olmasını sağlamıştır. Özellikle Ülkemizde yetişen Taşköprü Sarımsağı yetiştiği toprak yüksek miktarda germanyum ve selenyum mineralleri içermektedir. Bu içerikler Taşköprü Sarımsağının ilaç yapımında oldukça yaygın kullanımını açıklar. Antibiyotik yapımı için dış pazara çok fazla sattığımız Taşköprü Sarımsağının diğer sarımsak çeşitlerine göre organik tarımı en fazla yapılandır. 

Sarımsağın doğal iltihap söktürücü özelliği herkes tarafından bilinmektedir. Vücudumuza faydası saymakla bitmeyen sarımsak özellikle kalp damar hastaları için çok önemli bir besin kaynağıdır. Yüksek Tansiyonu olanlarda damarları genişlettiği ve tansiyonu düşürdüğü yönünde birçok araştırma mevcuttur. Kalp damar hastalarının en çok korktuğu kötü kolesterolü de düşürmeye yaradığı ifade edilen sarımsak; içerdiği saponinler sayesinde damar sertliğini ortadan kaldırmaya yardımcıdır. 

Bağışıklık Kuvvetlendiren Doğal Antibiyotik

Bağışıklığı güçlendiren sarımsak; özellikle kış aylarında grip ve nezle gibi hastalıklardan koruyucu etkisi ile ön plana çıkar. Kışın hastalanmak istemeyenlere kullanımı tavsiye edilen sarımsak mikroplara karşı bir kalkan oluşturur. İçerdiği allicin maddesinin bakterilere karşı savaştığı bilimsel yayınlarla açıklanmıştır. Enfeksiyon oranını düşürmeye yardımcı olan sarımsak bağırsak florasını da zararlı mikroorganizmalardan temizler. Dikkat edilmesi gereken mide ve bağırsak hastalıklarına sahip olan bireylerin sarımsağı nasıl kullanması gerektiğini iyi bilmeleridir. Sarımsak asit özelliği yüksek olan bir besindir.

Diyabet hastalarının da kandaki yüksek şeker oranlarını düşürmeye yarayan sarımsak her derde deva niteliğinde bir bitki olarak karşımıza çıkmaktadır. Kullanım açısından birçok fayda sağladığı bilinen sarımsağı soframızdan eksik etmememiz gerekir.